В бедняшките квартали на Манила един новаторски проект разпръсква мрака на мизерията. Пластмасови бутилки никнат по прокривите и разнасят светлина в тъмните стаи отдолу, съобщава Ройтерс.

Технологията е максимално опростена и много евтина. Употребявани пластмасови бутилки се пълнят с вода и белина. След това всяка бутилка се фиксира към специално пробит в покрива отвор, така че да отразява светлината през деня.

Зад осветителния проект стои екопредприемачът Илак Диас:

„Светлината стига до бутилката, която е един вид прозорец в покрива, и след това отива във водата. За разлика от дупката, през която светлината щеше да се движи по права линия, във водата тя се пречупва, от вертикална става хоризонтална и получаваме 360 градуса – от 55- до 60-ватова ясна светлина почти 10 месеца в годината.“

Целта на проекта, известен като A liter of light ("Литър светлина"), е да осигури устойчива енергия за бедните общности – идея, първоначално разработена от студенти в Масачузетския технологичен институт. Бутилките са в състояние да излъчват ясна светлина около 5 години, като белината предотвратява появата на микроорканизми във водата.

Втората стъпка е изграждането на соларни лампи за през нощта. Соларни микропанели се прикрепват към пластмасовите бутилки. Всички използвани части са леснодостъпни на местно ниво.

Проектът стартира във Филипините през 2012 г. В момента „Литър светлина“ обхваща 15 държави и осигурява светлина в повече от 850 хиляди домакинства. Идеята е до началото 2018 г. да станат 1 милион.

 

 

"Площад Славейков"