Не бих се изкъпал заедно с гей, заявява Владимир Путин в интервю за американския режисьор Оливър Стоун, предава Нюз.ру.

Документалният филм, в който има четиричасово интервю с руския президент, е в четири части и ще се излъчи по канала "Шоутайм" на тв компанията Си Би Ес от 12 юни.

"Би ли било проблем за вас да си представите, че вземате душ в подводница с мъж гей?", пита Стоун руския президент.

"Бих предпочел да не отивам с него под душа. Защо да го провокирам? Както знаете, аз съм майстор по джудо и самбо. И мога да ви кажа, че в качеството си на държавен глава вярвам, че мое задължение е да защитавам традиционните ценности и семейните ценности. Защо? Защото от еднополовите бракове не се раждат деца. Бог е решил така и ние трябва да отделяме внимание на раждаемостта в нашата страна. Трябва да укрепваме семейството. Но това не значи, че са възможни преследвания на когото и да било", отговаря Путин. 

Американският режисьор сменя рязко темата и задава въпрос дали САЩ биха имали предимство в ядрена война.

"Мисля, че такава война никой няма да преживее", отвръща Путин. 

А има ли надежда отношенията между САЩ и Русия да се подобрят, интересува се Стоун.

"Надежда винаги има. Докато не ни понесат с краката напред към гробището", отвръща господарят на Кремъл.

След това разговорът преминава на тема блоковото противопоставяне.

За да оправдае съществуването си, НАТО постоянно търси външен враг, заявява Владимир Путин, предава ТАСС.

"Източния блок вече го няма, няма го и Съветския съюз. Тогава защо НАТО все още съществува? У мен се създава впечатление, че с цел да се оправдава съществуването на Атлантическия съюз му е нужен външен враг и постоянно се търси необходимият враг или се правят някакви провокации, за да се посочи някой за враг", изтъква Путин.

От разпространените кадри на филма не става ясно дали Стоун пита господаря на Кремъл защо Североатлантическият пакт трябва да спре да действа, след като се разпадна СССР. Както е известно, НАТО е организация за сигурност на държави от Северна Америка и Европа и това обединение пази границите на страните членки не само от Изток, а от всякаква потенциална заплаха. Освен това през последните години западни експерти и политици определят Русия като опасна за световния мир, така че съществуването на НАТО е напълно оправдано.

"НАТО е външнополитически инструмент на САЩ, в който няма съюзници, а има само техни васали. Когато една страна стане член на НАТО, на нея вече й е много трудно да се съпротивлява на натиска, оказван от такава огромна държава като САЩ - лидера на НАТО", обяснява гледната си точка Путин.

Гневът му е особено засилен от най-новото попълнение на Съюза - Черна гора. Кремъл реагира като ужилен на приемането на балканската държава в НАТО и обяви, че ще има ответни мерки.