Швейцарски часовник на „Патек Филип“ за 1 млн. долара, за който се твърди, че е принадлежал на руския президент Владимир Путин, отива на търг. 

Patek Philippe Grand Complications 5208P

Информация за това излезе още на 2 юни в специализирания сайт Hodinkee, а в публикация на „Блумбърг“ от вчера се отбелязва, че в колекцията на Путин има всякакви супер скъпи модели: 

„от Blancpain Aqualung, който грее на ръката му по времето на подписването на договора за анексията на Крим до серия други супер луксозни марки, които шесткратно превишават декларирания му годишен доход“


Сега за продажба е пуснат „най-впечатляващият и скъп часовник“ на руския лидер - Patek Philippe Grand Complications 5208P. Механизмът му е изключително сложен, а циферблатът е платинен. 

Цената му е 980 000 швейцарски франка, или над 1 млн. долара. Такива часовници се произвеждат само по заявка на клиента. 

Лукзозният аксесоар е бил продаден на Путин от британския ритейлър Watches of Switzerland, а в сертификата са записани името и фамилията на руския президент. 

Часовникът е пуснат за продажба на аукциона Antiquorum. Заявката се появи на сайта на неговия нов партньор Monaco Legends Auctions. Началната стойност засега не е обявена, а търгът ще се проведе в средата на юли в Монако. 

От Кремъл опровергаха информацията. "Това е фейк новина", заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков. 

Самият той предизвика обществено недоволство, когато на сватбата си през 2015 г. с бившата световна шампионка по фигурно пързаляне Татяна Навка се яви с часовник Richard Mille RM 52-01 на стойност 620 000 долара. 

Песков, Навка и часовникът.

Путин на няколко пъти е подарявал своите луксозни аксесоари на обикновени граждани. През август 2009 г. той връчи часовника на сина на местен овчар в Тува, а месец по-късно ключар от Тула му поиска същия дар. Всеки път след това Путин си купуваше нов Blancpain.