Националната агенция по приходите (НАП) София започват проверки на дейността на германски дружества, които отдават под наем скъпи автомобили на български юридически и физически лица. 

Става въпрос за автомобили с номера от малки германски градчета, добили популярност като автомобили с „SHA-регистрация“. Зад тази абревиатура се стои кодът на Швабиш Хал в провинцията Баден-Вюртенберг. Друго често срещано съкращение на регистрационните табели у нас е BB – от градчето Бьоблинген. 

Схемата да се шофират луксозни коли, за които се твърди, че са наети в Германия, се използва, за да се избягва плащането на данък в България. 

Сега НАП ще разследва къде е реалното място на стопанска дейност на немските дружества, от които се твърди, че са наети колите, и дали не трябва да се регистрират по ДДС.

Освен това се проверява дали отдаването под наем и упълномощаването на водачи на лимузините не е всъщност прикрито прехвърляне на собственост, за да се избегнат данъци и други такси, уточняват от приходната агенция.

За да установят дали става въпрос за схеми за данъчни измами, ревизорите ще потърсят помощта и на германските си колеги чрез общата европейска система за обмяна на информация по ДДС.
Шофьорите на лимузините също ще бъдат подложени на щателни ревизии.