Мероприятието "Да изчистим боклука на София", което ще се проведе заедно с 10-ия юбилей на шествието за човешки права "София Прайд", се организира от неформална неонацистка организация. Това твърдят в писмо до кметицата Йорданка Фандъкова и градския прокурор на София Емилия Русинова представители на организацията зад ЛГБТ шествието.

Зад популярния, макар и скромно посещаван "контрапротест", тази година стои неформалната организация "Национална съпротива". Според Радослав Стоянов, един от организаторите на Прайда, тя е "неонацистка/ултранационалистическа". Сами можете да прецените на страницата ѝ във фейсбук тук, но дори и в последната си публикация от организацията отбелязват, че считат парламентарната демокрация за вредна.

"Тази организация открито се противопоставя на парламентарната демокрация, на „социалния паразитизъм на малцинствата“, на правото на мирно сдружаване на гражданите, чиито неправителствени организации са нарочени като „чужди агенти“, обявява се против чуждите финансови институции, прави препратки към лозунга, известен като „14-те думи“ на американския расистки идеолог Дейвид Лейн, към химна на Третия райх и към двете основни начала на идеологията си – „национално могъща“ (национал-) и „социално справедлива“ (-социализъм) България", пишат от "София Прайд" и прилагат линк, който можете да видите тук.

Лидер на организацията е Благовест Асенов, който в свои публични изяви е признал, че са подали в Столична община невярна информация относно естеството и намеренията на планираното от тях шествие. В изявленията си Асенов нарича ЛГБТ хората "содомити", "педераси", ненормалните и призовава българите да попречат на Прайда, като вземат със себе си "метли и лопати с дървени дръжки, за да "изчистим боклуците" от столицата. Според организаторите на Прайда това е имплицитен призив да се носят подръчни средства, които да се ползват за побой над участниците в Прайда.

В предишни години е имало случаи на насилие от страна на контрапротестиращите срещу хомосексуални или хора, които "изглеждат като гейове". По тази причина маршрутът на шествието се пази в тайна, а полицията в последните години е много повече.

От Прайда отбелязват, че според законите на България и ЕС мирно събрание има, когато не се накърняват правата и свободите на другите и призовават както Фандъкова, така и градската прокурорка Русинова да наблюдават събитията и ако се наложи, да вземат нужните мерки - спиране на мероприятието "Да изчистим боклука..." и преследване на закононарушителите. Дни преди шествието, което ще е на 10 юни, събота, от 18 ч, в Княжеската градина, организаторите на Прайда са разговаряли и с отдел "Сигурност" на Столична община и СДВР, които са обещали не само засилено полицейско присъствие, но и специални мерки, за да намалят шанса да се срещнат двете мероприятия.