Телевизия "Ал Джазира" е бижуто на продължилите двайсет години усилия на богатата на петрол и газ държава Катар да превърне своето финансово благополучие в световна значимост. Част от това усилие е успешната кандидатура за световното по футбол през 2022 година, пише в анализ Би Би Си.

Но все по-сериозни стават опасенията, че настоящата дипломатическа криза около Катар застрашава бъдещето на телевизията.

Предаванията на „Ал Джазира” предизвикват противоречиви реакции и ядосват много арабски държави, особено Египет след падането на Хосни Мубарак по време на Арабската пролет и последвалото сваляне на избрания президент Мохамед Морси – лидер на „Мюсюлмански братя”.

Телевизията вече попадна в центъра на събитията, след като в края на май нейният сайт бе блокиран за територията на Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Египет и Бахрейн.

Тези държави прекратиха връзките си с Катар на 5 юни с обвинения, че страната подкрепя тероризма. Саудитска Арабия затвори офисите на „Ал Джазира” и отне лиценза за излъчване, защото телевизията „популяризира терористични заговори”, подкрепя хутите, срещу които Саудитска Арабия воюва в Йемен, и заради опитите да „наруши вътрешната саудитска йерархия”.

„Ал Джазира” винаги е защитавала своята редакционна независимост и твърди, че е обективна.

Катар в момента е изолиран и уязвим. Страната отрича да подкрепя терористични групи, но ще бъде принудена да направи някои признания, за да излезе от напрегнатата ситуация – блокирано летище, което бе регионален транспортен хъб, и опашки за храна по магазините.

Представител на Би Би Си в Доха научи от свои източници, че промяна в медийната политика ще бъде сред основните условия пред Катар. „Ал Джазира” може и да не бъде затворена, но редакционната й политика ще трябва да бъде променена, докато по-новата катарска телевизия – базираната в Лондон „Ал Араби”, може да бъде закрита.

От години „Ал Джазира” вбесява другите държави в Залива и Египет дори и преди своя звезден час, когато излъчваше непрекъснато събитията от Арабската пролет.

През 2002 година Саудитска Арабия се ядоса на отразяването за нейния мирен план за конфликта между Израел и Палестина и изтегли посланика си от Катар. Дипломатът бе върнат чак през 2008 година.

През 2014 година Катар обеща да спре „да се меси” във вътрешната политика на съседните държави от Залива, за да преодолее поредната дипломатическа разпра със Саудитска Арабия, ОАЕ и Бахрейн, които изтеглиха посланиците си.

Този път се очаква съседите на Катар в Залива да настояват за пълното затваряне на телевизия „Ал Джазира” още преди началото на преговорите.

Това би се отразило сериозно на медийните амбиции на Катар, както и на близо 3-хилядния персонал на телевизията в Доха и по целия свят.

Възходът на „Ал Джазира”

  • Основана е през 1996 г. като първата 24-часова новинарска телевизия в Арабския свят;
  • Привлича огромна публика – десетки милиони – с динамична програма и критично отношение към арабските лидери;
  • Придобива световна популярност, като излъчва видеопосланията на Осама бен Ладен след атентатите от 11 септември;
  • Пуска канал на английски език през 2006 г., който печели редица награди и се излъчва в над 100 държави;
  • „Ако следите новините по двата канала, няма да повярвате, че това е една и съща телевизия”, казва специалистът по арабски медии Ноха Мелор;
  • Харчи огромни средства, за да пусне „Ал Джазира Америка” през 2013 г., за да пробие на пазара в САЩ, но каналът спира през 2016 г.;
  • Губи огромна част от публиката си в Египет след отразяването на Арабската пролет. „Ал Джазира” на арабски език и местният канал „Мубашер Миср” са обвинени в обслужване на „Мюсюлмански братя”, което телевизията отрича.

„Промяна на тона”

През 2007 година катарското правителство е уверило Саудитска Арабия, че ще смекчи отразяването на новините от кралството. Тогава служителите са получили нареждане да не се занимават с вътрешни въпроси на Саудитска Арабия, освен ако това не е консултирано с ръководството.

Арабският канал на „Ал Джазира” подкрепяше силно Арабската пролет през 2011 г. и зае почти проислямистка позииция. Така каналът започна да е приеман като острие на външната политика на Катар и като отражение на амбициите на Доха в променящия се Арабски свят.

Отразяването на т.нар. Ислямска държава в Сирия и Ирак е различно от това на другите медии. Когато говори за групировката, „Ал Джазира”, използва израза „държавната организация”, което прилича на начина, по който джихадистите сами наричат себе си. Другите арабски медии използват обидното съкращение „Даеш” – така е по държавната телевизия на Саудитска Арабия, както и по конкурентната „Ал Арабия”.

През 2015 г. „Ал Джазира” дори използва позитивното „сунитски революционери” по адрес на сунитските бойци от „Ислямска държава”.