Центристката партия на президента Еманюел Макрон "Републиката в движение" е с реални шансове за мнозинство в следващия френски парламент.

Това сочат последни сондажи на общестевното мнение преди първия кръг на изборите в неделя. Едва едногодишната президентска партия може да спечели около 300 места в Националното събрание, което е много силен резултат - един от най-високите в следвоенната история на Франция. А се очаква и много добро представяне на съюзника на Макрон от Демократическата партия Франсоа Бейру. Няма да е изненада, ако двете организации си осигурят между 385 и 415 депутатски мандата - далеч над необходимите 289 места, достатъчни за абсолютно мнозинство в 577-местния законодателен орган.

Често френските гласоподаватели дават предпочитанията си на парламентарните избори за партията на президента. А, както е известно, само преди месец Еманюел Макрон просто премина като валяк през съперниците си за Елисейския дворец

"Сега и на една коза да сложиш надпис "Макрон" и тя ще влезе в Националното събрание", коментира тези дни известен журналист.

Очаква се двете класически партии, които от 60 години си разделят управлението на Франция - традиционната десница и левица, да претърпят сериозна загуба. Особено болезнена може да бъде тя за социалистите, чиито кандидат за президент Беноа Амон взе само 6 на сто.

Ето как изглеждат прогнозите в последните представителни допитвания до французите за нагласите им на вота в неделя

Републиката в движение - 30 на сто

Републиканците - 20% (консервативната десница)

Националният фронт - 18 процента (партията на ултрадясната Марин льо Пен)

Непокорна Франция - 12,5 на сто (партията на крайнолевия Жан-Люк Меланшон)

Френските граждани, живеещи в чужбина, вече упражниха правото си на глас в задграничните избирателни райони. Резултатите от тях са - партията на френския президент е на първа позиция в 10 от общо 11 района. 

Вотът на гражданите, живеещи извън страната, не е представителен за цяла Франция, но резултатите от него потвърждават социологическите проучвания и подчертават растежа в резултата на центристката партия. 

Постигането на стабилно мнозинство след втория тур на 18 юни е от особена важност за Макрон, ако той иска да изпълни предизборните си обещания, включващи намаляване на тежестта на трудовото законодателство, както и пенсионна и социална реформа.

Очаква се предвидените промени да доведат до протести, но френският министър-председател Едуар Филип вече обеща, че мерките ще бъдат обсъдени с профсъюзите.