Поне десет тела са открити при спасителна операция край бреговете на Мианмар, след като военен самолет със 122-ма войници на борда изчезна вчера. Намерени са отломки от самолет, спасителни жилетки и чанти с багаж, за които се смята, че са от изчезналия самолет, предаде Ройтерс. Петна от гориво са забелязани в океана близо до град Дауей.

Спасителната операция, в която участват флотът и цивилни кораби, продължава.

Телата, открити на 35 км от брега, принадлежат на шестима възрастни и четири деца. На борда на самолета освен войниците и 14-членния екипаж са били и членове на семействата им. Според представители на армията в самолета е имало 15 деца.

Произведеният в Китай самолет Y-8-200F изчезна вчера ,след като излетя от крайбрежния град Мергуй за редовен полет до най-големия град в Мианмар Янгон.

Връзката със самолета е прекъснала половин час след излитането му.

Ако всички пътници в самолета са загинали при катастрофата, това ще бъде най-тежкият подобен инцидент в историята на страната, коментира кореспондентът на Би Би Си в Мианмар Джона Фишер.

Причината за предполагаемата катастрофа не е ясна. Въпреки че в момента в региона е мусонен сезон и има обилни валежи, служители на гражданската авиация коментират, че времето е било "нормално" и е имало добра видимост, когато самолетът е излетял.

Самолетът е купен от Китай през март 2016 г. Машината е одобрена за производство през 1980 г.

Авиационните инциденти са често срещани в Мианмар.

През февруари 2016 г. 5-членен екипаж на самолет на въздушните сили загина при катастрофа в столицата Найпидо. Три месеца по-късно трима офицери загинаха, когато хеликоптер се разби в Централен Мианмар. При аварийно кацане на пътнически самолет през 2012 г. пожар уби двама души.