Мнозина "експерти" се чудят как така изведнъж мажоритарният вот стана толкова любим на българския народ. Мнозина "експерти" нарочват гласувалите с отговор "да" на въпроса за този вот като най-обикновени чалгаджии, подведени от своя идол Слави Трифонов.

Подобен възглед е доста далеч от реалността и говори за злонамереност или поне наивност. Преди дни в парламента се случиха събития, които за пореден път илюстрираха пълния провал на настоящата пропорционална система, с която избираме депутати.

Главният прокурор Сотир Цацаров депозира в Народното събрание искане за сваляне на депутатски имунитет на народния представител Димитър Аврамов. Срещу Аврамов има висящо дело в Софийския градски съд, което е спряно на 15 май т.г. след избирането му за депутат заради новия му имунитет. Най-интересното в тази история обаче е следното.

Аврамов е депутат втори мандат, като предишния път той бе избран с листата на ГЕРБ в 41-ото Народно събрание. Той напусна парламента през 2012 г. след сваляне на имунитета му и след започването на наказателно преследване срещу него за търговия с влияние. Аврамов бе арестуван в дома си в Монтана с обвинение, че е поискал 50 000 - 60 000 лв. и е получил 100 000 лв. от местен едър земеделец, за да уреди проблемите му със земеделските служби. През юни 2016 г. Софийският градски съд оправда изцяло Аврамов. По протест на Софийската градска прокуратура Апелативният съд - София отмени оправдателната присъда и върна делото за ново разглеждане на СГС, където делото е спряно.

Съдебните проблеми на Аврамов обаче не му попречиха да развива успешна политическа кариера, макар и в друга партия. Не е трудно да се досетим коя е партията, която е изключително благоразположена към хора, за които има съмнения, че са упражнявали корупция. Става дума, естествено, за ДПС.

Аврамов бе поставен начело на листата на движението в Монтата и реализира изключително добър резултат на парламентарните избори. На вота движението там има 8 411 гласа, 12,35% и е трета сила. Това е значително подобряване на резултата в сравнение с предишните избори. Тогава движението имаше 4 928 гласа, 7,8% и бе едва на 6-то място. По време на кампанията Аврамов обясни, че не е член на ДПС, а е представител на гражданското общество, защото тази партия държи на хората си и ги подкрепя, а "не ги изоставя като някои други".

На въпрос дали издигането за депутати на хора, срещу които има висящо производство за корупция не руши държавността от ДПС от ДПС заявиха, че всеки е невинен до доказване на противното. Така е, когато става дума за съдебни дела. Не е така обаче, когато иде реч за политика. В политиката всеки, срещу когото има дори само основателни съмнения за нещо, е виновен. А подобни съмнения много трудно се опровергават със съдебни решения, особено ако става дума за представители на ДПС. Напротив - много често съдебните решения само засилват обществените подозрения.

Големият въпрос в случая е следният: дали човек, срещу когото има подобни съмнения ще бъде в състояние да спечели мажоритарен вот. При това от името на две партии, както Аврамов е успял да спечели пропорционален вот. Едва ли. Това е и причината, поради която мажоритарният вот е изключителено популярен в България. Много преди Слави Трифонов да яхне гребена на тази вълна. Чрез този вот избирателите смятат, че ще могат да контролират по-добре съмнителните кандидатури за депутати, които в момента зависят само и единствено от партийните си ръководства.