Атаките в Техеран, при които вчера загинаха 17 души, са дело на ирански граждани, присъединили се към "Ислямска държава", но САЩ и Саудитска Арабия са виновни за възхода й, заяви иранската революционна гвардия.

Вчера атентатори самоубийци атакуваха парламента и мавзолея на водача на Ислямската революция аятолах Хомейни. Всички нападатели са убити. Властите арестуваха петима души, заподозрени, че планират трета атака.

Отговорност за терористичните актове пое "Ислямска държава". Групировката публикува видео, за което твърди, че е от сградата на иранския парламент, и заплаши с нови атаки срещу шиитски мюсюлмани в Иран.

Иранската революционна гвардия призова към отмъщение за нападенията и обвини САЩ и Саудитска Арабия:

"Този терористичен акт, случил се седмица след срещата на президента на Съединените щати с лидера на една от реакционните държави в региона (Саудитска Арабия - б.р.), показва, че те са замесени в този жесток акт", се казва в изявление.

САЩ и Саудитска Арабия осъдиха атаките. Доналд Тръмп каза, че се моли за жертвите, но добави, че "държавите, които спонсорират тероризма, рискуват да станат жертви на злото, което подкрепят".

Иранският външен министър Мохамад Зариф отхвърли съболезнованията на американския президент и нарече думите му "противоречиви":

"Противоречиво изявление на Белия дом... Иранският народ отхвърля подобни твърдения на САЩ за приятелство", написа той в туитър.

Саудитска Арабия и Иран са непримирими регионални противници. В ислямската република Иран мнозинството изповядва шиитския ислям, докато в Саудитска Арабия официална религия е сунитският ислям. 

Групировката "Ислямска държава" е сунитска екстремистка организация. През последните месеци тя увеличава пропагандата си, насочена към привличането на сунитското малцинство в Иран.

Специалисът по въпросите на Иран на Би Би Си Джени Нортън обяснява, че въпреки активното участие на Иран в борбата срещу "Ислямска държава" в Ирак и Сирия групировката досега не е осъществявала атаки в Иран и е имала слаба подкрепа в шиитската страна.

Успешното осъществяване на терористичен акт в ислямската република обаче преобръща ситуацията и "Ислямска държава" показва, че може да се противопостави на врага - нещо, което никоя друга сунитска терористична групировка не е правила.

Анализаторът Дина Есфандиари коментира пред Би Би Си, че след атаките подкрепата към Революционната гвардия ще нарасне, защото ще бъде считана за закрилник на народа.

След атентатите в иранската столица в социалните мрежи се разпространиха хаштаговете #prayforiran и #prayfortehran за показване на съпричастност с жертвите и пострадалите и като призив атаките да бъдат осъдени като навсякъде по света.