Банковата криза свърши!

Съгласно данните, с които БНБ разполага в края на работния ден, напрежението от петък, възникнало вследствие на организираната криминална атака срещу някои български банки, в края на днешния ден вече е преодоляно. В резултат на предприеманите мерки банковият сектор в България функционира нормално, съобщи централната банка.

Възползваме се от възможността да благодарим за разбирането и подкрепата на всички държавни институции, политически сили, медии и цялото българско общество. Отново обръщаме внимание за необходимостта от трезва и внимателна преценка на всяко публично изявление по отношение на българската банкова система, призова БНБ.

Заедно с това централната банка пусна и друго съобщение, от което стана ясно, че от 1 юли намалява лихвените проценти по депозити на поставената под особен надзор Корпоративна търговска банка до средния им пазарен размер за банковата система по видове, матуритет и валути, изчислен съгласно лихвената статистика на БНБ за размера на лихвените проценти по депозити към май 2014 г.

Същата мярка се налага по отношение и на дъщерната на КТБ "Креди Агрикол България".

За домакинствата средният лихвен процент по новопривлечените депозити през май е 3,59 на сто в лева и 3,44 на сто в евро, показва статистиката. Повече данни може да откриете на сайта на БНБ.

В същото време в КТБ част от депозитите се олихвяваха и на нива от 7-8% годишно.