Чудя се кой ми е по-неприятен – простакът швед, който изрита българска камериерка, или преклонената главица Благой Рагин, който е притеснен, че чувствителните шведи ще бойкотират българското море, ако раздуваме случая?

Чувствителните скандинавци са наясно, че на българското Черноморие почиват основно нечувствителни скандинавци. Така си мисля, след като четох миналата година публикация в датски вестник. Описваше нещо, което туристите на връщане от почивка в България се пробвали да правят – съобщавали при завръщането си в страната, че българите са им откраднали скъпия фотоапарат, новата видеокамера, луксозния смартфон. Имало ли е, нямало ли е изобщо такъв фотоапарат, камера, смартфон, не се знае, но пък искали да бъдат обезщетявани за кражбата. Известно време номерът минавал. После станало съмнително, а накрая вече било съвсем ясно, че потокът откъм България иска веднъж да спечели, като отиде на евтина почивка, и втори път да бъде обезщетен за измислено ограбване. Публикацията беше безпощадна към чувствителността на лъжците.

На кого точно трябва да угодим според шефа на хотелиерите Благой Рагин? На този швед, който изрита жената още при идването си, защото е пристигнал с представата, че идва на място, където може да пие безспирно, да бие безнаказано, да скача от балкона, да наеме евтина проститутка, да си купи на всеки ъгъл доза? Или на младите англичани, които повръщат, докато лазят от един бар към друг бар?

Това ли е негласното споразумение между българския туризъм и неговата съмнителна клиентела: ние ви предлагаме мръсни плажове, фалшив алкохол, кофти хигиена в хотелската стая, лоша храна в ресторанта, спукващи тъпанчетата децибели нон стоп и навсякъде, но пък в замяна вие можете да правите каквото си искате, като за начало да ни изритате в лицето още в първите минути на пристигането си и в първите дни от сезона, за да ни тествате колко издържаме и да прецените дали по-нататък да не почвате и да ни отстрелвате за удоволствие? Това ли е сделката?

Да, това е сделката. За „Слънчев бряг“ – абсолютно, за други места – частично. Това е неписаният договор между българското Черноморие и неговите чуждестранни посетители. И ето го в действие. Шведът рита, шефът на хотелиерите е разтревожен за неговата чувствителност. Точно така се прави в алъш-вериша – чувствителността на клиентите е важна, като си им дал основание да мислят, че могат да получат услугата „изритване на българка“, трябва да им я предоставяш. И простакът швед, и мижитурката Рагин в случая са коректни изпълнители по неписаните клаузи на един широко известен в Скандинавието договор.

Определено Благой Рагин ми е по-неприятен. На възпитанието на оня швед няма как да въздействаме. Можем само да му кажем, че тук така не може. И да му го покажем с присъда, както и на всички останали бъдещи туристи. Дори и да са наистина толкова чувствителни, ще поплачат, ще пострадат, пък ще вземат да влизат в хотелите, без да ни поздравяват с леки и средни телесни повреди.

Коментарът е публикуван в сайта "Редута"