Тази година темата на Световния ден на океаните, който отбелязваме днес, е "Нашите океани, нашето бъдеще", като акцентът за опазването на природата, е върху насърчаването на решения за замърсяване с пластмаси и други отпадъци, които разрушават морските екосистеми. 

За Световния ден на океаните през 2017 г. са планирани стотици събития по света, включително първата конференция на Организацията на обединените нации (ООН) за океаните, която се провежда в Ню Йорк тази седмица. Целта на конференцията е заемане на сериозна позиция за предпазването на водните ресурси на Земята.

 "Най-вероятно тази конференция представлява най-добрата възможност, която някога ще имаме, за да обърнем цикъла на упадък, който човешката дейност е нанесла на океана," заяви председателят на Общото Събрание на ООН Питър Томсън. 

Денят е предложен за първи път от канадски организации през 1992 г. на конференцията на ООН за околната среда и развитието в Рио де Жанейро, Бразилия.  Празнува се неофициално до 2009 г., когато за пръв път е признат от ООН. 

Всяка година Световният ден на океаните е под различен наслов, в зависимост от належалите проблеми, свързани със солените ни водни ресурси. Целта на първият празник е била да хвърли светлина върху проблемните области и да привлече политически и граждански организации в различни инициативи. 

Защо празнуваме световният ден на океаните?

  • Океаните са "дробовете" на планетата и ни снабдяват с по-голямата част от кислорода, който дишаме.
  • 94 процента от живите организми на Земята се намират в океаните.
  • Големият бариерен риф, с размери 1,243 мили, е най-голямата жива структура на Земята. Той може да се види от Луната.
  • Почти 69% от океанските рифове са застрашени от изчезване през следващото десетилетие.
  • Рибата доставя най-големия процент от световния протеин, консумиран от хората
  • Пластмасовите отпадъци убиват до 1 милион морски птици, 100 000 морски бозайници и безброй риби всяка година. 
  • Повече от 3,5 милиарда души зависят от океана като основен източник на храна. За 20 години този брой може да се удвои до 7 милиарда.

Конференцията за океаните на ООН беше открита на 5 юни и ще продължи до 9 юни, след което експертите ще представят декларация под формата на "покана за действие" за предпазване на световните океани.

"Океаните са тестова основа за принципа на многостранността", каза генералният секретар на ООН Антонио Гутереш.  "Здравето на нашите океаните и моретата изисква от нас да оставим настрана краткосрочната национална печалба, за да избегнем дългосрочен глобална катастрофа."

Домакини на конференцията са Фиджи и Швеция, като двете държави представиха силни позиции по проблемите с климатичните изменения и океанското замърсяване. Министър-председателят на Фиджи Франк Байнимарама изрази притеснението си за състоянието на крайбрежните общности. 

"Климатичните промени представляват най-голямата заплаха, която светът някога е познавал. Качеството на нашите океани и морета също се влошава с тревожно темпо. Те са взаимосвързани," коментира Байнимарама.

На конференцията са поканени експерти, политици, бизнес представители и граждани. За да си припомните магията на океаните, вижте видео, в което стадо косатки изстрелват дъги от отворите нa гърбовете си.