Французойката Клотилд Ноне съди държавата, защото не е успяла да опази здравето й от замърсения въздух. 56-годишната инструкторка по йога живее в Париж от 30 години и през това време здравето й силно се е влошило.

Адвокатът на Ноне Франсоа Лафоргю коментира пред в. "Монд":

"Съдим държавата, защото смятаме, че здравословните проблеми, от които страдат жертвите на замърсяването, са резултат от липсата на действие от страна на държавата за справяне с мръсния въздух."

Той добави, че още дела ще бъдат заведени през следващите седмици в Лион и Лил.

Ноне казва, че е водила здравословен живот, била е танцьорка и инструктор по йога, но все по-често страда от респираторни заболявания - от хронична астма до пневмония. Когато замърсяването в Париж достигна най-високото ниво от десетилетия миналия декември, състоянието на Ноне се влошава. Хроничният й бронхит предизвиква остър перикардит (възпаление на обвивката на сърцето).

"Лекуващият ми лекар каза, че въздухът в Париж е много мръсен. Тя е имала и други пациенти като мен, включително деца и бебета. Кардиологът ми каза същото."

Париж е един от най-мръсните градове и от години властите се борят със смога, който покрива града. Трафикът се ограничава, а превозните средства трябва да изпълняват определени екологични изисквания, за да могат да се движат по улиците на града. Много улици във френската столица са превърнати в пешеходни зони.

През 2016 г. властите в Париж обявиха тревога заради смога, който беше толкова гъст, че Айфеловата кула едва се виждаше. 

Проучване на националната здравна агенция на Франция, проведено през 2016 г., разкрива, че мръсния въздух е причина за смъртта на 48 000 души годишно или 9% от всички починали в страната хора.

Повече от 47 милиона френски граждани са изложени на увеличаващи се нива на праховите частици във въздуха според Световната здравна организация (СЗО).