"Не се страхувам, но няма да бъда и безразсъден." 

Така председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов отговори на въпроса преди заседание на ВСС дали се притеснява за живота си след инцидента с автомобила на Националната служба за охрана, който ползва. За случилото се разбра след среща на Панов при президента Румен Радев. Тогава съдията обясни, че е информирал държавния глава за инцидент с развинтени болтове на автомобила му от НСО. 

 

Случаят с липсващите болтове се проверява

Случаят вече се проверява от прокуратурата. Панов отказа да разгласи какво е установено дотук.

Разказа следното за инцидента: "Става дума за командировка до Берковица. Тръгнахме с шофьора, чухме някакъв шум. След което аз участвах при встъпването на председателя на РС – Берковица и на връщане от там шумът вече се засили и се установи, че липсват два болта и всички останали са разхлабени до много сериозна степен".

Панов каза, че шофьорът веднага се е обадил в НСО, а самият той е написал писмо до директора на службата. На въпрос дали шофьорът му, който е служител на НСО, е оставял колата без надзор, председателят на ВКС отговори: 

"Не мога да кажа. С този шофьор от самото начало на мандата ми е човекът, който управлява автомобила на НСО и аз не съм го виждал да оставя колата без надзор, без поглед върху нея".

"Оттук-нататък се надявам да стане ясно какво се е случило. Нека да изчакаме разследващите органи", добави той.

Вчера от НСО все пак съобщиха, че са извършили проверка и са предали резултатите на Софийската военноокръжна прокуратура. 

На излизане от "Дондуков"2 в сряда темата коментира и главният прокурор Сотир Цацаров. Той първо натърти на факта как него не го е страх.

"Мен не ме е страх. В тази професия няма място за страх", каза храбро той.

Обяви, че Софийската военноокръжна прокуратура се е самосезирала по случая по публикации в медиите. След това прехвърли топката към шефа на НСО:

"НСО, началникът на службата Ангел Антонов е следвало незабавно да уведоми прокуратурата за случилото се. Това не е направено. Нещо повече - смятам, че е трябвало да уведоми компетентните органи, а това не включва само прокуратурата", заяви още Цацаров. 

Темата за реформите в прокуратурата се заобикаля

Шефът на ВКС отговори и на обвиненията, че говори политически. Те дойдоха от парламента - от ГЕРБ и ДПС. Поводът - неговото предложение да се свика ВНС, което да реши изваждането на прокуратурата от съдебната власт.

"Многократно вече се говори за политика. Не виждам основания за това, споделянето на идеи не е политика. защото в България, във всяка демократична държава, всеки може да сподели идеи и концепции", каза той. И повтори тезата си, че темата за реформата в прокуратурата се заобикаля.

Питал ли е Цацаров прокурорите дали да отиде в ЦУМ?

Той реагира и на вчерашния коментар на главния прокурор, който първо разясни, че категорично не приема идеята на Панов за изваждането на прокуратурата от съдебната власт, след което добави, че Панов не е питал съдиите и те не подкрепят шефа на ВКС по въпроса. Дали Цацаров е питал прокурорите преди да отиде в ЦУМ, репликира Панов.

"Когато този дебат, надявам се, бъде проведен, всеки ще има възможност да каже своето становище. Странен ми е подобен подход, защото дали той е питал прокурорите, когато е искал да отиде в ЦУМ", каза Панов.