"Внасям сигнал срещу Елена Йончева за престъпления срещу националните интереси и сигурност".

Това обяви вицепремиерът по демографската и икономическата политика Валери Симеонов пред журналисти, цитиран от "Фокус". По-рано националистът обяви същото и в новия си профил в Twitter, където изказът е още по-директен:

Според съпредседателя на "Обединените патриоти" говорителката и депутатка от БСП в изявленията си по повод оградата между България и Турция "е преминала всякакви граници с конкретни указания къде работят камерите и съответно къде не работят, от коя до коя пирамида оградата е единична и откъде е двойна". Сигналът му срещу Йончева до Върховната касационна прокуратура е по чл. 357 и чл. 284 от Наказателния кодекс.

„Това са престъпления, свързани с държавна тайна, с конфиденциална информация, свързана с националната сигурност. Най-общо казано нещо като национална измяна“, допълни той.

Симеонов заяви, че ще иска допълнително да бъде проверено откъде Елена Йончева има достъп до доклада на Инспектората на Министерския съвет, който цитира в поредицата свои изяви, посветени на оградата на границата и кой й го е дал.

„Още един много интересен въпрос - да даде обяснения има ли нещо общо с изнасянето на кашони с пълната проектна документация за участъците от защитното съоръжение от отделните области и закарана най-вероятно в президентството“, обясни още вицепремиерът.

Според него трябва да се провери още дали част от документацията е копирана във "външни" копирни центрове, а съвсем отделен въпрос било дали информацията, изнесена от говорителката на БСП е вярна. Вицепремиерът подчерта, че информацията не е вярна, освен частта, в която Йончева оказвала точно откъде най-лесно могат да преминат бежанците. Това било престъпление срещу националните интереси.