В последните месеци изказванията и действията на американския президент Доналд Тръмп породиха съмнения, че той може да изпълнява служебните си задължения. От слогана на предизборната му кампания "Да направим Америка отново велика" до туитър скандалите с кмета на Лондон след терористичния атентат, думите на президента изглеждат необмислени, а медиите не успяват да се справят с огромното количество грешна информация, която той разпространява от личният си акаунт в туитър.

Психичното здраве на президента Тръмп е най-новата научно изследователска тема за психиатри и психолози. През април конференция на тема "Тръмп и медиите" събра журналисти и психолози от различни университети. Джеймс Гилиган, професор в Нюйоркския университет, който по принцип работи с убийци и изнасилвачи, коментира:

"Мога да разпозная опасността от една миля. Не е нужно да сте експерт или да прекарате 50 години като мен, като я изучавате, за да знаете колко опасен е този човек."

Няколко седмици по-късно статия, публикувана в сп. "Ню Йоркър", изяснява защо Тръмп трябва да бъде свален от поста. Авторът на "Как Тръмп може да бъде уволнен" цитира американската конституция, според която той може да бъде отстранен, ако орган, назначен от Конгреса, го определи за "неспособен да изпълни правомощията и задълженията си". 

По същото време над 50 000 специалисти по психично здраве, подписаха петиция за свалянето на президента. Техните наблюдения върху публичното му поведение ги води до заключението, че той често лъже и не зачита правата на другите.

Употребата на думи в речта на президента също е притеснителна, смятат специалистите. 

Когато президентът бе помолен да обясни смяната на позицията си спрямо Китай и коментара му, че страната е "валутен манипулатор",  той даде нетипичен отговор:

"Първо, не, още от времето ми. Нали знаете - много специфична формула. Мислите, че е нещо общо, но не е така. Имат, всъщност - валутата им се е покачила. Така че това е много, много специфична формула."

Притеснително е, че президентът не успява да довърши изреченията си и използва думи от речника на 5-годишни деца, обяснява психолингвистът Джули Седиви. 

"Тази реакция може да се смята за пример за  груба и патологична несъстоятелност или безразличие или неразбиране "на задължителните задължения на президента, споменати в 25-ата поправка", обобщава професорът по конституционно право Лоурънс Трайб. 

Защо специалистите са притеснени?

Изследвания разглеждат връзката между опростения език и тенденцията на американските президенти да се държат по авторитарен начин. Държавни глави, които се изразяват, използвайки предимно основни понятия от езика, се предполага, че са по-склонни да раздават заповеди, твърдят специалистите. Пример на такива думи са: "тъжен", "лош", несправедлив", "велик" и други.  

"Опростяването на гледните точки, опростяването на доброто и лошото и дори само изразът: "Ние ще правим добри сделки" или  "Това ще бъде страхотно", създават усещането че става дума за прост проблем. Просто чакате някой, който има правилните инстинкти да дойде и да разреши проблема - това личи от езика на Доналд Тръмп", допълва Джули Седиви. 

Според специалистите, използвайки такъв език, целта е да се редуцира сложността на света около нас в твърде опростени обяснения, които много често могат да доведат до грешни решения.

През 1964 г. сп. "Факт" публикува материал, в който се твърди, че кандидатът за президент Бари Голдуотър, не е подходящ за поста. Над 1000 психиатри го опистват като "извратен", "импусивен" и "параноиден шизофреник". Голдуотър печели дело за клевета срещу психиатрите през 1973 г. В отговор Американската психиатрична организация добавя "правилото Голдуотър" към етичният си кодекс. Забранява се диагностицирането без личен преглед и без разрешение за публично обсъждане на резултатите.