Говорителката на БСП и депутат Елена Йончева отвърна на вицепремиера Валери Симеонов, който по-рано я даде на прокурор, защото издавала държавни тайни за оградата по границата с Турция и "насочвала" бежанците, застрашавайки с изказванията си националната сигурност. Един от основните въпроси, които Симеонов постави, е откъде Йончева разполага с данни от доклада на Инспектората към Министерския съвет по темата и кой й ги е дал. И настоя за проверка.

"Информацията, която цитирам за българо-турската граница, е публична и я има на страницата на парламента – непонятно е как един вицепремиер не е наясно с това.", отвърна Йончева.

Депутатката от левицата обясни, че данните са представени по време на парламентарен блиц контрол, проведен на 3 май 2017 г. на старта на 44-ия парламент. Въпросното заседание на Народното събрание в частта му с отговорите на служебните министри в залата е предавано пряко по БНТ.

Данните от доклада на Инспектората на Министерския съвет за сигурността на българо-турската граница и надеждността на инженерното възпрепятстващо съоръжение са били предоставени от вътрешния министър в служебния кабинет Пламен Узунов, показа справка на Клуб Z. Пълната стенограма от заседанието можете да видите ТУК - частта, в която министър Узунов отговаря на Елена Йончева за оградата е малко след средата. Предоставена е информация за етапите и финансирането на строежа на оградата, както и за това, че с изтичане на двугодишния срок на гаранционната поддръжка на интегрираната система за контрол и наблюдение на границата от ГКПП „Капитан Андреево“ до ГКПП „Лесово“ "значителна част от техническите средства на системата, а именно панорамни устройства, сензори, възли, сензорни възли и други, не са в изправност и не могат да бъдат използвани в охраната на границата, а там самата охрана е компенсирана с жива сила".

Въпреки отговора на Йончева пред БНТ Валери Симеонов продължи да настоява, че "всеки, който изнася такава информация, застрашава националната сигурност".