Осъдил ли е председателят на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент Манфред Вебер "участието на националисти" в кабинета "Борисов 3" или не? 

Този задочен спор между БСП и ГЕРБ се заформи днес, след като от "Позитано" 20 разпространиха прессъобщение по повод писмо от Вебер до колегата му от Партията на европейските социалисти Джани Питела и евродепутата от родната левица Петър Курумбашев. То е в отговор на писмо от последните двама до Вебер, в което го известяват за случаите със зам.-министри и кадри на "Обединените патриоти", снимани с вдигната в хитлеристки поздрав ръка и реакцията на вицепремиера Валери Симеонов пред в. "Сега", че това можело да е шега. Реакция, която Симеонов отрече, но от медията са категорични, че думите са казани. И се очаква този спор да продължи в съда.

В "преамбюла" към самото писмо на Вебер, пратено от пресцентъра на БСП, пише:

И ЕНП осъдиха участието на националисти в правителството. Това става ясно от отговор от Манфред Вебер, председател на Групата на ЕНП в ЕП, на писмо от евродепутата от S&D Петър Курумбашев и председателя на групата на S&D в ЕП Джани Питела във връзка със скандала с нацисткия поздрав на зам.- министъра от българското правителство . Вебер заявява, че ЕНП винаги е била на фронтовата линия, когато става въпрос да се защитят европейските ценности, да се води борба с ксенофобията, антисемитизма и езика на омразата. „Ето защо, осъждам подобно поведение, което не може да бъде толерирано в нито едно европейско общество”, пише Манфред Вебер.

Следва превод на самото писмо, който е коректен спрямо оригинала и е взет от официалната страница на евродепутата Петър Курумбашев във фейсбук.

Уважаеми г-н Президент, уважаеми г-н Курумбашев,

Бих искал да благодаря за Вашето писмо от 31 май относно поведението на няколко политици от коалиция „Обединени патриоти“, в т.ч. на заместник-министъра от коалиция „Обединени патриоти“, който бе заснет да отправя нацистки поздрав, и във връзка с което бе налице незабавна реакция от страна на министър-председателя Бойко Борисов, вследствие на която заместник-министърът се оттегли от длъжността си.

Моята политическа група винаги е била на фронтовата линия, когато става въпрос за това да се защитят европейските ни ценности, да се води борба с ксенофобията, антисемитизма и езика на омразата. Ето защо осъждам подобно поведение, което не може да бъде толерирано в нито едно европейско общество.

Оставам убеден, че присъединяването към проевропейски настроените, основни политически сили е единствената сигурна гаранция за това, че бъдещето на нашите държави членки не е оставено в ръцете на екстремисти, подход, който, за съжаление, не бе споделен от Вашето политическо семейство в България, което отказа да си сътрудничи с настоящия министър-председател.

За сравнение, ето и оригинала:

Факсимиле от оригиналното писмо на Манфред Вебер до Джани Питела и Петър Курумбашев, разпространен още сутринта от евродепутата без коментар.

От текста не става ясно Вебер да е осъждал наличието на националисти в настоящия кабинет, а само че определени прояви са неприемливи, оценявайки, че по отношение на "хитлеристкия" поздрав е имало бърза намеса на Бойко Борисов.

Отговорът от ГЕРБ не закъсня. Пристигна прессъобщение, в което пише:

Председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер категорично и по никакъв начин не е осъждал участието на „Обединени патриоти“ в правителството. Манипулирането от страна на БСП на думи от писмото на Манфред Вебер до Петър Курумбашев и Джани Питела е грозен и непочтен опит за подвеждане на българското общество и медиите. Тази манипулация е продължение на опитите на социалистите още от предизборната кампания да въвеждат в заблуждение и да говорят неистини от името вече и на европейски политици. Явно вътрешнополитическата немощ на БСП е достигнала такъв връх, че започват да тиражират фалшиви новини дори от името на председателя на Групата на ЕНП в Европарламента.

Следва пасаж, в който се обяснява как Европа подкрепя кабинета "Борисов 3" и има интерес от стабилна България като гарант за стабилността на Балканите. Неясно защо от ГЕРБ също изпращат оригинала на въпросното писмо "като доказателство", при положение, че то от сутринта е публично в страницата на неговия получател Петър Курумбашев с пълния му текст и без никакъв спорен коментар. 

В туитър пък Манфред Вебер "остро осъди каквито и да било манипулации на думите му" и заяви, че Бойко Борисов и правителството работят за добрата репутация и стабилността на България":

 

 

И БСП, и ГЕРБ в спора си пропускат да отбележат края на писмото на Вебер... А именно:

"Оставам убеден, че присъединяването към проевропейски настроените, основни политически сили е единствената сигурна гаранция за това, че бъдещето на нашите държави членки не е оставено в ръцете на екстремисти, подход, който, за съжаление, не бе споделен от Вашето политическо семейство в България, което отказа да си сътрудничи с настоящия министър-председател..."