Консервативната партия на премиерката Тереза Мей загуби мнозинството си в извънредните парламентарни избори във Великобритания и това предвещава политическа криза в страната, въпреки че торите са най-голямата партия и в новия законодателен орган. Те ще имат между 318 или 319 депутатски места. Преброени са 649 района, но остава бюрото в Кенсингтън, Лондон, където резултатите са толкова близки, че вече два пъти ги броят контролно и пак не са излъчили победител. Консерваторите обаче няма да имат абсолютно мнозинство в 650-местния парламент, за което са необходими поне 326 мандата. Те губят 12 места в сравнение с досегашното си представителство.
 
 
На второ място с 261 места са лейбъристите на Джеръми Корбин. След тях се нареждат Шотландската национална партия - 35 мандата, Либералните демократи - 12 мандата.
 
Така надеждата на премиерката Мей да си осигури комфортно мнозинство, за да има голяма поддръжка в преговорите за излизане на Великобритания от Евросъюза, не се сбъдна. Сега тя ще бъде с разклатен авторитет и самочувствие. "Кошмарна нощ" и "Голям провал" са най-честите определения от наблюдателите за загубата на консерваторите. "Шок" и "Земетресение в Лондон" са водещи заглавия на много световни новинарски емисии.
 
Големият победител от изборите е Лейбъритската партия, която прибавя цели 29 мандата. Затова и веднага след прогнозните изборни резултати снощи лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин призова Мей да подаде оставка. Според него тя е изгубила мандати на Консервативната партия, гласове, подкрепа, както и доверие. Той коментира, че какъвто и да е крайният резултат от вота в четвъртък, позитивната предизборна кампания на партията му е променила британската политика за добро. Високопоставен политик от партията на Мей, пожелал анонимност, коментира, че едва ли тя ще може да се задържи на поста си в партията и като премиер при "шокиращите" резултати. Шансовете й да остане лидер са 50 на 50, допълва той.
 
Въпреки това обаче Мей обяви, че няма да подаде оставка и след преговори с юнионистите от Северна Ирландия, които имат 10 места, отиде при кралицата да иска мандат за съставяне на нов кабинет на Обединеното кралство.
 
 
Около 47 милиона избиратели имаха право на глас. Вотът започна точно в 7 часа сутринта и приключи в 22 часа британско време - полунощ в България.
 
Министърът на отбраната консерваторът Майкъл Фалън заяви, че е рано да се коментират резултатите.
 
Според лейбъриста Джон Макдугъл обаче вече е ясно, че ще се промени политиката в страната.
 
Първите коментари на експерти и журналисти са, че Тереза Мей е загубила от "високия риск", който е поела, като е насрочила извънредни избори. Когато тя предприе тази стъпка през май, нейната партия имаше преднина в допитванията, която сочеше увеличаване на броя на депутатите и спечелването на мнозинство. Постепенно обаче лейбъристите печелеха все повече терен. Особено силно и негативно се отразиха на консерваторите атентатите в Манчестър и Лондон. Джеръми Корбин веднага припомни на избирателите, че именно Тереза Мей като дългогодишен вътрешен министър е съкратила 20 000 полицаи. И ако те са били на терен, може би терористичните атаки са щели да бъдат предотвратени.
 
Резулатите повлияха и на стойността на лирата. Паундът падна на валутния пазар с 1,5%, и се разменя за еврото до под 1,14 пункта, съобщи "Гардиън".