50-тина депутати, кметове и активисти на БСП от страната се събраха в понеделник в София, докато лидерът им Сергей Станишев беше в Брюксел по ангажименти в новото си амплоа на евродепутат.  Сбирката символично се е провела в къщата на Димитър Благоев-Дядото, съобщи пред агенция "Фокус" депутатът Страхил Ангелов. Темата била бъдещето на левицата и как да се действа в следващите месеци.

"Ние настояваме конгресът да бъде организиран преди традиционния събор на Бузлуджа, последната седмица на юли ни се струва подходяща", смята депутатът Ангелов, известен с оригиналното си лично мнение по редица въпроси.  Така заседанието на конгреса ще се проведе преди предсрочния вот на 5 октомври. На изборите през есента БСП би могло да се яви и с временно ръководство е опция, която се е обсъждала на алтернативната сбирка. Решението как да се действа трябва да се вземе на конгреса, смятат събралите се в понеделник.

Според соцдепутатката от Хасково Жара Пенева на БСП й трябва "ново ръководство, нови лица". „Ако искаме да изплуваме и да ни има, трябва да направим резки промени в ръководството на БСП. По мое мнение трябва да се направят промени и по места – има едни феодали в партията, които са решили, че отреденото им място е дадено даром. Трябва като се тръгне отгоре, да се продължи надолу по структурите”, каза още Пенева пред "Фокус". Тя допълни, че Конгрес на БСП преди ежегодното събиране на Бузлуджа е задължителен.