Лидерката на Шотландската национална партия Никола Стърджън заяви, че резултатите от вчерашните парламентарни избори са разочароващи за партията й и катастрофални за министър-председателката Тереза Мей.

"Очевидно това е разочароващ резултат, загубихме някои страхотни депутати", коментира Стърджън.

И добави:

"Това е бедствие за Тереза Мей, тя свика избори, като си мислеше арогантно, че ще смачка опозицията, ще помете всички и ще получи огромно мнозинство. Сега тя се намира в много затруднено положение", допълни тя.

На изборите през 2015 г. партията на Стърджън завоюва 56 места в парламента, а според прогнозите ще разполага само с 34 депутати в следващия парламент, съобщава БТА.

Въпреки лошите резултати британската премиерка Тереза Мей заяви рано тази сутрин, че ще се стреми да остане на поста си независимо от призивите за оставка.

"В този момент повече от всичко друго тази страна се нуждае от период на стабилност", каза Мей, след като стана ясно, че тя е преизбрана за депутат от избирателния си окръг Мейдънхийд. "И ако, както показват прогнозите, Консервативната партия спечели най-много места в парламента и вероятно най-много гласове, тогава ще бъде наше задължение да гарантираме, че ще имаме този период на стабилност и точно това е, което аз ще направя", добави тя.

Натискът върху нея обаче е огромен и тепърва ще се увеличава вътре в партията, така че тя едва ли ще удържи поста, коментират наблюдатели на политическия живот във Великобритания.