"Никак не ми се отговаряше на този въпрос... Но щеше да има спекулации. Има хора, които гледат, слушат телевизия и може да решат да накажат. За съжаление сега привличаме внимание. И се надявам дотук да спрем."

Това каза премиерът Бойко Борисов на въпрос на депутатката от левицата Елена Йончева за проведената среща с държавния глава на автономията Иракски Кюрдистан Масуд Барзани. Тя постави и въпроса каква е била българската позиция по предстоящия в Иракски Кюрдистан референдум за независимост.

Той започна отговора си със следните думи:

"Нека погледнем първо добронамерено, защото ако г-жа Йончева ме беше попитала, щях да й кажа защо предпочитам да не се шуми. Но знаете, че основните армии, които се бият срещу "Ислямска държава", са техните. Нали? И тука спирам."

По думите на Борисов надали е най-доброто да правим манифестации при посрещането на всякакви делегации. Срещата е била част от усилията на Барзани да представи идеята си за референдум и е била част от поредица международни срещи в 31 страни.

"Не сме вземали отношение по темата. Само сме го изслушали. Ние позиция за референдум не сме давали", заяви Борисов и цитира иракската конституция, според която Иракски Кюрдистан е автономна територия. Премиерът съобщи, че България многократно и винаги е заявявала позиция за единството на Ирак. Барзани е благодарил на международната коалиция срещу ИДИЛ, от която България е част, каза още премиерът. Той гарантира, че не е ставало дума за каквато и да било военна държавна помощ по време на разговорите.

Изчерпателният отговор на Борисов бе прекъснат, защото времето му свърши, а Йончева попита допълнително, ако срещата е трябвало да бъде конфиденциална, защо е имало кюрдски журналисти на нея и репортажи със снимки по техните медии. На това Борисов каза, че съобщенията са се появили ден по-късно.

Тъй като два пъти Борисов по време на отговора си спомена депутата от БСП Славчо Велков, той се качи на трибуната. И въпреки липсата на ясна процедура да получи думата той я получи. А Борисов дори го изслуша. При напускането на залата Борисов се спря последователно и при Елена Йончева, и при самия Велков, въпреки че пред това време шефът на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов и депутати от мнозинството продължиха да спорят, че Велков изобщо е допуснат да говори.

Премиерът Бойко Борисов днес ще отговаря за първи път от началото на третия си мандат на депутатски въпроси на петъчния парламентарен контрол. 

Питането към министър-председателя на депутата от БСП Антон Кутев е за кадровата политика на правителството, а колежката му Елена Йончева се интересува от проведената среща с държавния глава на автономията Иракски Кюрдистан Масуд Барзани.