Лидерите на ЕС се опасяват, че след като Тереза Мей загуби мнозинството си в парламента след предсрочните избори във Великобритания, ще има забавяне на преговорите за "Брекзит", които трябваше да започнат този месец, и дори че те могат да се провалят, съобщава Ройтерс.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск коментира в туитър: "Не знаем кога започват преговорите за "Брекзит". Знаем кога трябва да завършат. Направете най-доброто, за да избегнете "няма сделка" като резултат от "няма преговори". 

 

 

Преговарящият от страна на ЕС за "Брекзит" Мишел Барние пак в туитър написа, че "преговорите ще започнат, когато Обединеното кралство е готово. Разписанието и позициите на ЕС са ясни".

 

 

Гюнтер Йотингер, германският еврокомисар, коментира, че вече не е сигурно, че разговорите между Лондон и ЕС ще могат да започнат на 19 юни, както беше предварително планирано. Преговорите, в които трябва да се осигури плавно напускане на Великобритания през март 2019 г., ще бъдат несигурни при липсата на силен партньор, с който Брюксел да разговаря, смята той.

"Нуждаем се от правителство, което може да действа", каза Йотингер пред германската медия Deutschlandfunk. "Със слаб партньор има опасност и за двете страни преговорите да се провалят... Очаквам много повече несигурност сега", добави той.

Резултатът от парламентарните избори във Великобритания ще се отрази на "духа" на преговорите за "Брекзит", коментира европейският комисар по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси.

"Резултатът ще окаже влияние несъмнено на духа на преговорите, но не поставя под съмнение началото на самите преговори", каза той пред радио Европа 1 и напомни, че календарът за "Брекзит" не е по избор.

Преговорите между Великобритания и Европейския съюз трябваше да започнат този месец.

Тереза Мей поиска предсрочни избори, за да получи още по-стабилна подкрепа преди началото на разговорите с ЕС, но британските избиратели я опровергаха на вота на 8 юни и британската премиерка загуби пълното си мнозинство в парламента.

 
"Европа е обединена, Великобритания е дълбоко разделена. Премиерката Мей искаше стабилност, но вместо това донесе хаос на страната си", това написа в туитър председателят на групата на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер.

 

 

Бившият премиер на Финландия Александър Стъб написа в туитър:

"Изглежда, че ще има нужда от тайм аут в преговорите за "Брекзит". Време за всички да се прегрупират."

Елмар Брок, депутат в Европейския парламент от Германия, смята, че европейците ще са разочаровани, че Мей не е успяла да спечели мнозинство, което да ѝ помогне да преодолее партийните хардлайнери.

"Сега никой премиер няма да има място за маневриране. И това прави нещата така трудни", добави той.

Мнозинството от европейските лидери вече се отказаха да се надяват, че Обединеното кралство ще промени намеренията си и ще остане в Съюза. Сега повечето, изглежда, че предпочитат втората по големина икономика в ЕС да напусне бързо и без сътресения. Спирането на преговорите за "Брекзит" сега ще изисква съгласието на останалите страни членки на ЕС, пише Ройтерс.