"Прави ли ви впечатление, че говорим само за дългове на държавни и общински болници, но не и на частни. Явно там моделът на управление е добър и ефективен. Трябва да се поучим от него. Това може да бъде постигнато не със стратегия, но с контрол, контрол и пак контрол, публичност на всеки изразходен лев."

Това обяви здравният министър проф. Николай Петров от парламентарната трибуна по време на дебатите за стратегията за развитие на здравеопазването, на лечебните заведения и болничната помощ, поискани от БСП в рамките на парламентарния контрол. 

„Формула на разпределение на средствата от НЗОК – това са нашите пари и на всички е ясно, че те не са достатъчни да задоволят всички потребности на 343-те болнични заведения в страната“, коментира още министър Петров.

В края на разискванията депутатите приеха срок от 2 години за изграждането и въвеждането на система за електронно здравеопазване и всички нейни компоненти. Предложението за това дойде от ДПС, а от ГЕРБ обявиха подкрепа и гласуваха "за".

Парламентът реши още министърът на здравеопазването два пъти годишно през юни и декември да предоставя на Комисията по здравеопазване доклад за текущото финансово състояние на държавните общински лечебни заведения за болничната медицинска помощ. До края на тази година министър Петров трябва да предостави информация за готовността за въвеждане на единни стандарти за управление на държавните общински лечебни заведения за болнична медицинска помощ и за изготвянето на нормативно утвърдени механизми за контрол по тяхното изпълнение.

Предложенията на БСП в проекта за решение не бяха приети. Те засягаха това до 1 септмеври 2017-а да се направи стратегия за опазване и развитие на държавното и общинското здравеопазване и до 31 декември министърът да представи новата национална здравна карта на Република България. "За" предложенията гласуваха депутатите от левицата, докато ДПС в тази дискусия подкрепаха предложенията на ГЕРБ и обратното.

Дебатите, дори по специализирана тема като здравеопазването, не бяха лишени от превърналия се в "традиционен" спор на тема комунизъм и антикомунизъм между представителите на ГЕРБ и БСП. 

"Къде отидоха онези 2 млрд. лв., които ГЕРБ откраднаха от здравната каса по времето на кабинета „Борисов-1“? Лошото качество на услугите се дължи именно на тяхната политика – в продължение на 9 години управляват те“, заяви зам.-председателят на „БСП за България“ Драгомир Стойнев от парламентарната трибуна.

Стойнев призова управляващите да обяснят на българските граждани защо се влошават услугите: „Защо общински и областни болници са принудени едва да оцеляват и да вървят към закриване? В същото време говорите за много добро качество и много добър достъп“, попита Стойнев.

От ГЕРБ отхвърлиха обвиненията и стигнаха до сравнение на сегашното положение с това по времето на БСП и на социализма. На това Антон Кутев от левицата отвърна, че "онези комунисти, за които говорите, по тяхно време е имало реално безплатно здравеопазване, а сега се съдират по пет кожи от гърбовете на хората". 

И не се намери човек от залата, който да му отвърне, че т.нар. безплатно здравеопазване беше за сметка на ниските заплати, липсваха елементарни лекарства, да не говорим за каквато и да било съвременна техника.