Вицепрезидентката Илияна Йотова онзи ден отиде в Брюксел, даде един брифинг и с него направи две лоши неща на България.

Тя, първо, излъга, че ЕС е на път да "унищожи" кохезионната си политика след 2020 година. Второ - каза "направо", че България е в Европейския съюз главно за парите, които получава от него.

"Много важно е да запазим кохезионната политика. Не са един и два гласовете в Европа, които искат буквално нейното унищожаване", каза Йотова пред български журналисти в Брюксел.

"Аз много се надявам, че ще има достатъчно добро лоби от държави, за които кохезионната политика е наистина голямото основание да бъдат част от Европейския съюз, колкото така и направо да говоря в случая", добави тя.

БСП май е забравила да напомни на Йотова да излезе от вулгарното предизборно опростяване.

ЕС наистина обсъжда промени в своите финанси, но да се говори за "унищожаване" на кохезионната политика, на която е посветен раздел от договора му, е пресилено.

Кохезионната политика и досега се е променяла. Бившата евродепутатка Йотова знае това много добре. Знае например, че условията за получаване на еврофинансиране от сегашния седемгодишен бюджет на ЕС (2014-2020 г.) са по-строги, отколкото тези в предишния (2007-2013 г.). Знае, че тези промени отразяват реалностите, в които се намира ЕС.

Тази тенденция ще продължи по очевидни причини. Очаква се втората по големина икономика в ЕС, която дава 15 на сто от приходите в бюджета му, да го напусне през 2019 г. В същото време разходите на ЕС се очаква да се увеличат, защото той е принуден да се грижи за своята отбрана, сигурност, да се справя с миграционна криза, да се осигури ресурсно и институционално срещу повторение на финансовата криза от 2009-2013 г., да променя архитектурата и правилата си според последствията на всички тези кризи.

Ако в тези обстоятелства някой бленува по добрата и стара кохезионна политика от хубавите времена преди 2007 година, значи е или нагло глупав, или глупаво нагъл популист. Европа вече нито може, нито иска да плаща сметки на такива, които са в нея само за парите. Отдавна не е новина, че европейската солидарност върви ръка за ръка с отговорност.

Застрашават ли възможните промени финансовите интереси на България? Да. ЕС ще има по-малко пари и ще трябва да ги харчи за неща, различни от това да помага на най-бедните си и най-изостанали в социално-икономическо отношение държави. Ясно е, че те ще трябва да правят повече, за да заслужат финансовата солидарност на останалите. Защото правителствата на държавите - нетни донори в ЕС, вече няма как да убедят избирателите си да проявяват същата щедрост както преди 10 години. Особено към някой, който им вика: Давайте парите, дръжте си бежанците.

Да не крадеш вече не стига. Част от идеите за промяна на правилата, които циркулират в изказвания на политици и в медиите, включват спазване на икономически и политически условия. Като например да изпълняваш решенията, които Съветът на ЕС е взел с мнозинство, да речем - за преразпределянето на бежанци. Да защитаваш върховенството на закона, а не да режеш правомощия на институциите, контролиращи изпълнителната власт. Да се бориш с корупцията, а не да имитираш това. Да правиш бюджетните и структурните реформи, гарантиращи стабилността на страната и на икономическия и валутния съюз.

Да наричаш това обаче "унищожаване" на кохезионната политика е грубо изопачаване на действителността в стил "Спутник" и "Русия днес".

Преувеличена е и опасността някой лош да отнеме кохезионната политика от най-нуждаещите се от нея държави. Те са поне 10, ако погледнем към последните разширявания на ЕС. Техните гласове трябват за всички важни решения. Ако Йотова пророкува, че комисията иска "да се откаже от кохезионната политика", тя на практика я обвинява в план да разцепи ЕС. Що се отнася до бюджетните въпроси в ЕС, те се решават с единодушие. С други думи, тук не става дума просто за български, а за централно- и източноевропейски интерес, който не е лесно да бъде заобиколен. Най-сетне комисарката, отговорна за кохезионната политика в тази комисия, е румънката Корина Крецу. Най-малко от нея може да се очаква да се бори за "унищожаването" на тази политика. По-скоро трябва да допуснем обратното. Без да преувеличаваме ролята ѝ, разбира се.

Кому е нужно тогава да развява плашилото на лошата Европа, която иска да изостави най-бедните си членки? И защо трябва да го развява точно българската  заместник държавна глава? И защо го прави, преди още комисията да е обявила намеренията си и проекта си за следващата многогодишна финансова рамка? Оказва се, че българската вицепрезидентка коментира нещо, което още не се е случило. Тя просто създава негативни очаквания. Троли "Брюксел" като малко балканско тръмпче.

Йотова може да е в ЕС само или главно за кохезионните пари. Не мога да се съглася обаче тя да заявява това от името на всички българи. Мнозинството от тях са в ЕС заради принадлежността си към свободния и демократичен свят. Който им гарантира, че няма повече да станат жертва на кървав, грабителски и предателски режим, който над стогодишната и съмнително реформирана партия на Йотова упражняваше почти половин век и до ден днешен дори не се е извинила за него.

Мнозинството от българите са в ЕС, защото виждат в негово лице едиствения си надежден защитник от посткомунистическата олигархия, която се роди от този режим и опорочи демократичния преход. Не е новина, че тази олигархия, за разлика от народа си, се интересува само от парите на Европа. Европа обаче не е толкова глупава, колкото на тях им се иска. Тя ги знае кои са и не е забравила.

Както във вицовете, новините от брифинга на Йотова са две - добра и лоша. Добрата е, че по конституция тя може само да говори. Лошата е, че тя говори от името на България. И в случая изрича от името на всички ни най-байганювската представа за ЕС - за Европа касичка. Тя е най-краткият път към истинския риск за националните ни интереси, защото казва на останалите в ЕС е: давайте парите, а ценностите си ги заврете отзад.

Оказа се, че дори САЩ изпадат в изолация, когато президентът им говори така на Европа. Какво остава за България? Най-лошата новина е, че вицепрезидентката се изказва така в Брюксел, докато министър-председателят работи в Берлин и Париж за съвсем друг образ на страната ни. 

Водещи политолози напоследък се зарадваха от една многопартийна дискусия за бъдещето на ЕС в София, където според тях политическата класа показала зрелост, конструктивност и европейски консенсус. Опасявам се, че при коментарите на Йотова в Брюксел този оптимизъм изглежда прибързан. Пророчествата ѝ са синтез на най-ретроградното ляво у нас и в Европа, което саботира едновременно и националния, и европейския интерес с претенцията, че ги защитава.