Реакцията на литовските власти след последните данни на Световната здравна организация, които нареждат Литва на първо място в света по консумация на алкохол, е прецедент за модерна Европа. След като средногодишната употреба на чист алкохол в страната е скочила от 14.9 литра на 18.2 литра в рамките на 10 години, правителството изглежда решено да обърне тенденцията.

Коалиционното правителство на малката прибалтийска република вече прокара плануваните рестрикции и така от 1 януари 2018 година Литва ще има най-тежкия антиалкохолен закон в Европейския съюз. Изцяло се забранява рекламата на алкохолни напитки в медиите и се ограничават часовете от денонощието в които ще може да се продава алкохол. Най-противоречиво обаче е решението минималната възраст за консумация да скочи от 18 на 20 години. Лицата под 20 години не само няма да могат да пият, но дори докосването им до етанолови питиета ще бъде забранено. 

От опозицията обаче са скептично настроени към рестрикциите и призовават младите да протестират.

"Човек е възрастен на 18 години: има права, отговорности, може да шофира, да се сгоди. Основният ни аргумент е, че вярваме в младите хора, вярваме в отговорностите им.", настояват либералите.

Въпреки това, от правителството са уверени, че проблемите причинени от прекомерената употреба на алкохол, които варират от убийствата на деца от родителите им до обикновени вандалски прояви, оправдават тежките мерки. 

"Обществото ни достигна ниво, което е опасно за всички нас", твърдят от властта.

Без да отричат проблемите, много от младежите смятат, че те се коренят в съветското минало на страната и вярват, че усилията трябва да се насочат към по-възрастната част от населението.