Премиерът на автономната испанска област Каталуния Карлес Пучдемон обяви, че на 1 октомври тази година ще организира референдум за независимостта на североизточния испански регион. Това става въпреки забраната на съда, предадоха световните медии.

Въпросът, на който ще отговарят каталунците, ще бъде: "Искате ли Каталуния да бъде независима държава във вид на република?" В урните той ще фигурира на испански, каталунски и аранес (разклонение на окситанския език, което има официалел статут в цяла Каталуния.)

Администрацията на Пучдемон настоява богатата северно-източна област да има право на политическо, икономическо и културно самоопределение.

Испанското правителство е против отцепване като подчертава, че това е нарушение на конституцията. Оттам нееднократно са заявявали, че ще използват всички възможни средства, за да спрат провеждането на референдума.

Испанският вицепремиер Сорая Саенц де Сантамария отхвърли съобщението като празна заплаха и коментира: "Могат да си обявяват референдум колкото пъти си поискат и да провеждат колкото решат събитията, но референдум няма да се проведе".

Над 80 на сто от участниците в символично допитване, проведено преди три години, поискаха независимост. В него обаче взеха участие само 2,3 млн. от 5,4 млн. души в Каталуния, които имат право на глас.

Този път обаче правителството на областта настоява, че резултатите ще бъдат законово обвързващи.

В реч преди месец Пучдемон обяви, че неговото правителство има "демократично неприкосновена" отговорност за провеждането на референдум и обвини премиера Мариано Рахой, че се е провалил да направи нещо "сериозно, честно и реално", за да разреши въпроса.

Конституционният съд на Испания се произнесе за предишния референдум, че е незаконен пет дни преди провеждането му на 9 ноември 2014 г. Но въпреки това допитване в Каталуня имаше, организирано от тогавашния премиер на областта Артур Мас. През март тази година Мас беше намерен за виновен за неподчинаване на решение на съда и му беше забранено да заема държавен пост в продължение на две години. 

Пучдемон вече заяви, че е готов да понесе последствията от неспазването на решение на съда.

"Това е много сериозно, не мога да не се подчиня на волята на парламента на Каталуня", каза той пред "Гардиън" миналата година.

Испанското правителство обаче е убедено, че може да спре провеждането на референдума. То има властта да приложи чл. 155 от Конституцията на Испания, който ще му позволи да предприеме драстични мерки, за да отхвърли вота като суспендира регионалната автономия.

При подобни стъпки Мадрид може да се принуди да затваря училищата в областта, за да спре тяхното използване като избирателни секции и дори да вземе контрол над полицията в Каталуния.

Миналата седмица Венецианската комисия писа до Пучдемон, за да му напомни, че референдумът трябва да се проведе в съгласие с испанските власти и в пълно съответствие с конституцията и съществуващото законодателство.

Според социологическо проучване от края на март 48,5% от жителите на Каталуния са против отделянето от Испания, 44,3% са "за".

При това изглежда, че опизиционният лагер нараства - през декември м. г. проучване сочеше, че 46,8% са против независимостта, а 45,3% искат отделянето.