"Г-н Валери Симеонов каза, че може да направи така, че съветът по етническите въпроси да стане работещ. И аз вярвам". 

Така премиерът Бойко Борисов отговори на въпрос от Антон Кутев от БСП за "сигналите", които правителството дава с кадровата си политика. Един от поводите за въпроса - острата обществена реакция срещу това, че съпреседателят на "Обединените патриоти" и вицепремиер по икономическата и демографската политика Валери Симеонов оглави Съвета по етническите въпроси и политиката за българите в чужбина.

Социалистът припомни и думи на Симеонов от границата, когато бе заснет да бута възрастна дама, българска туркиня, преди парламентарния вот. Тогава бъдещтият вицепремиер каза по неин адрес: "Тая пълничката баба, беше и доста нагла – единствена нямаше намерение да се върне и си знаеше правата".  Кутев цитира и реплики на Симеонов по отношение на малцинствата.

Социалистът спомена и назначенията на зам.-министрите Красимир Първанов в енергетиката и на заместник в транспорта, след като работодателски организации се обявиха против тези кадри, но въпреки това Борисов подписа назначенията им.

Премиерът обясни това с баланса в "единствената възможна коалиция" за съставяне на правителство - тази с "Обединените патриоти". По думите му двете формации са подавали имена за министри и заместници и се е търсил най-добрият и приемлив и за двете страни вариант за всяко назначение. 

"Запознат съм с писмата и позициите, обсъдил съм ги с вицепремиера Валери Симеонов. Той каза - "Ние стоим зад тези хора, държим да са там, носим политическата отговорност. Ако се окажат недобри зам.-министри – това, разбира се, ще е и наша отговорност. Надявам се, че тези работодателски организации да ги уверим, че няма от какво да се притесняват", добави Борисов.

Премиерът сам се спря да се ядоса на питането на Кутев кое е наложило кабинетът да представи номинация за европейската Сметна палата в лицето на сегашния ни представител там Илияна Иванова, щом въпросният избор е през 2018 г.

"По каква работа вие година и половина, преди въобще да се говори за ООН, предложихте Ирина Бокова?, попита Борисов в отговор.

Той заяви, че когато ГЕРБ са подкрепили безрезервно Бокова за ЮНЕСКО при втория й мандат, още си пази SMS-ите от нея в знак на благодарност. Той защити Илияна Иванова с думите, че е от най-уважаваните хора, работещи българи в Брюксел. 

"Имаме много добри, за радост, българи и българки, в Брюксел. Ще ми се да не потвърждаваме приказката за българския казан в Ада, който няма пазач, защото сами се дърпаме", каза още министър-председателят.

Борисов даде за пример себе си президента Румен Радев за демонстрация на добър тон - ГЕРБ не назначили командващ на щаба на въоръжените сили, докато са в оставка, а държавният глава оставил на новото правителство избора на нов главен секретар на МВР и на еврокомисар. 

Докато защитаваше Симеонов и кадрите на "патриотите", поемайки солидарно отговорността за тях, премиерът Бойко Борисов дори седеше до лидера на националистите. Последният сам се премести до министър-председателя, докато чакаше своя ред за парламентарния контрол.