"Ще сформирам правителство - правителство, което да осигури сигурността и да преведе Великобритания през предстоящите трудни дни пред страната ни." Това обяви лидерката на Консервативната партия Тереза Мей след срещата си с кралица Елизабет Втора.

В изявление на "Даунинг стрийт" Мей на няколко пъти подчерта решимостта си да направи кабинет на стабилността и сигурността.

Тя даде да се разбере, че не предвижда отлагане на преговорите за "Брекзит", които трябва да започнат на 19 юни.

"Това правителство ще води страната по време на разговорите за "Брекзит", които започват само след 10 дни и следват волята на британския народ, който пожела да напусне ЕС", каза още Тереза Мей.

"Кабинетът ще работи нацията ни да е сигурна и стабилна", добави тя. И подчерта, че полицията и другите служби за сигурност ще получат правомощията, от които се нуждаят, за да гарантират сигурността в страната.

Според нея Великобритания се нуждае най-много от сигурност.

Консервативната партия загуби 12 места в Камарата на общините след предсрочните избори на 8 юни, които Мей предизвика, за да си осигури по-голямо мнозинство преди началото на "Брекзит".

В изявлението си днес тя обяви още: "Ще продължим да работим с нашите приятели и съюзници от Демократичната юнионистка партия. Нашите партии имат близки отношения от много години".

Заедно с юнионистите, които получиха 10 места в парламента, торите ще разполагат с 328 депутати - едва двама над нужните 326, които осигуряват мнозинство.