Водата в 6 кладенеца, от които може да се снабдява Хасково, са със стойности на естествен уран в нормата и това дава възможност те да бъдат включени към системата за водоподаване в града. Резултатите могат да доведат до спиране на режима на водоподаване, въведен .

Това става ясно от съобщение на Министерството на здравеопазването, след като днес станаха готови първите проби за качеството на водата в региона и наличието на радиоактивни елементи в нея. Според анализа на подземни води на Националния център по радиобиология и радиационна защита (НЦРРЗ), водата, подавана от водовземните съоръжения на помпени станции 1 и 2 от повечето краденци е с добро кабество. Така "ще се преустанови режимното водоподаване в гр. Хасково", пише в съобщението.

В късния следобед днес в Хасково ще заседава и оперативният щаб към областната администрация, който ще вземе решения според анализа на водата. Готови са и част от изследванията на БАН - за радионулиди: уран 234 и уран 238, олово 210, дъщерни продукти на радон, торий.  До дни се очакват допълнително резултатите за радий и полоний. Готовите изследвания са пратени на НЦРРЗ за изчисляване на здравно значимия показател - обща индикативна доза.

Окончателната оценка за пригодността на водата за питейни нужди в Хасково ще бъде направена в началото на другата седмица, след получаване на данните за изчислените от НЦРРЗ, пише още в становището от здравното ведомство.