Изборът на Доналд Тръмп за президент на САЩ беше включен в списъка на рисковите фактори за бизнеса от една от най-големите индийски аусорсинг фирми.

"Уипро" подава списък с рискови фактори за работата си до Комисията по ценни книжа и борси и в тазгодишите заплахи попада политиката на Доналд Тръмп.

"Сериозните промени, произтичащи от скорошните президенстки избори в САЩ, могат да имат значителен неблагоприятен ефект върху бизнеса ни."

Компанията определи като рисково противопоставянето на Тръмп срещу Северноамериканкото търговско споразумение и политиката му на "ограничения върху свободната търговия".

"Уипро" получава повече от половината си приходи от американски клиенти и е зависима от политиката на САЩ.

Тръмп и администрацията му обвиниха индийските фирми в използването на популярната визова програма H-1B,  за да изпращат милиони работници в САЩ. Президентът изради опасенията си, че чуждестранните работници ще заемат работните места на американските граждани.

Програмата H-1B позволява на американски работодатели да наемат временно чуждестранни работници в определени области. Около 70% от всички H-1B визи отиват при индийски граждани.

Представители на аутсорсинг индустрията в Индия първоначално омаловажиха възможния ефект от промяната на визовия режим. Те твърдяха, че САЩ не могат да си позволят да ограничат достъпа на индийски работници до американския трудов пазар, защото имат недостиг на квалифицирани кадри.

През последните седмици обаче все повече представители на бизнеса изразяват загриженост, че САЩ може да променят имиграционната си политика. Затова някои аутсорсинг фирми вече ограничават зависимостта си от програмата H-1B и увеличават наемането на местни кадри.

Доклад на Националната фондация за американска политика, базирана във Вирджиния неправителствена организация, твърди, че H-1B визите, дадени на индийски фирми, са намалели с 37% от 2015 до 2016 г.