На изключително грозна проява стана свидетел футболният свят вчера. Точно преди началото на световната квалификация между Австралия и Саудитска Арабия в Аделаида, футболистите и привържениците на двата отбора трябваше да отдадат почит с минута мълчание към жертвите на атентата на Лондон Бридж миналата седмица, сред които бяха и две австралийки. Изумявайки всички обаче, по време на минутата мълчание играчите на Саудитска Арабия започнаха да се разхождат по терена и да загряват. 

Независимо че футболните федерации на двата тима предварително са се разбрали за минутата мълчание, Австралийската футболна федерация (АФФ) обяви:

"Официалните лица от саудитския тим допълнително ни казаха, че тази традиция не съответства на тяхната култура и играчите им ще заемат позициите си на полето по време на ритуала."

Оказа се обаче, че на различни спортни събития, свързани със Саудитска Арабия в миналото, минута мълчание е била спазвана, включително и в името на покойния крал на държавата.

Съвсем естествено, скандалът провокира осъдителни реакции от официални лица и фенове. Лидерът на Лейбъристите в Австралия Антъни Албаниз определи случилото се като "отвратително", а мнозина счетоха проявата за сериозна обида.

В последвало изявление националният отбор на Саудитска Арабия се извини и подчерта, че играчите по никакъв начин не са искали да проявят неуважение към жертвите и техните близки. Въпреки това, не стана ясно по каква причина гостуващият тим отказа да запази мълчание и по този начин да отдаде почит към жертвите на ислямския екстремизъм.