"В най-скоро време ще имам разговор с руския президент Владимир Путин и ще го поканя в България за тържествата по повод 140-ата годишнина от Освобождението на 3 март догодина".

Това каза президентът Румен Радев пред Би Ти Ви. По думите му е добре да има такава покана и той самият нямал намерение за прави компромиси с историята заради медийни подмятания по повод подобна покана, наричайки дискусията "обсесия".

Според държавния глава "България не трябва да разглежда никоя държава като враг. Не само с Русия трябва да развиваме прагматични отношения".

По думите му санкциите срещу Русия вредят, но президентът не може сам да инициира акт на преразглеждането им, нито това може да направи само една страна от ЕС. Според него обаче рано или късно ще се стигне до това.

„Рано е да се каже какви са причините за трагичния инцидент, при който военния хеликоптер „Пантер“ падна в Черно море и капитанът на екипажа капитана Георги Анастасов почина. Искам да изкажа съболезнование на близките и да благодаря на спасителния и на медицинския екип, които до последно се бориха за живота на командира“.  

Така започна интервюто на президента Румен Радев по Би Ти Ви на живо от „Дондуков 2“. 

„Каквато и да е причината за трагичния инцидент, със сигурност екипажът има нальот поне 3-4 пъти по-малък от стандартите за НАТО за санитарен минимум. Всички наши авиатори летят под този стандарт и аз съм алармирал за това", обясни Радев. 

Той коментира и бъдещата модернизация на армията. По думите му спорът за авиацията и проекта за закупуване на нов изтребител е "спор между авиатори и лобисти", като вторите предлагат да сменим стари самолети с още по-стари на цената на нови - "И това го наричат модернизация". 

„Изпитвам гняв, че авиацията и армията ни остана малка и въпреки това все още се туткаме и и не можем намерим ресурс, за да се осигурят безопасни условия. До 20 юни очаквам доклад как наличните ресурси да бъдат разпределени най-добре, за да има пари и за мотивация, и за наличния състав, и за подготовна, не само за модернизацията. Армията може само частично да изпълнява задачите си. Има страшно много проблеми, не може да протакаме решаването им. Всички видове въоръжени сили да еднакво важни. Водят се съвместни бойни действия в една операция. Няма достатъчно пари за всички проблеми, но има целеви средства за изтребителите и патрулните кораби - 2,3 милиарда", допълни Радев. 

По думите му не бива да се протака решението за купуване на изтребители, което вече е взето и от Народното събрание още миналата година. Радев заяви, че от 2 години сеташните самолети МиГ-29 летят с удължен ресурс от самите нас, а това го няма никъде в Европа и това е риск. Държавният глава подчерта, че само за изпълнението на еър полисинг на въздушното пространство са нужни поне 16 военни самолета. 

Радев коментира и идеята на военния министър Красимир Каракачанов и "патриотите" за връщане на казармата. По думите му идеята е добра, "тя има отношение и към възпитанието, и към готовността на нацията при кризи".

"Но това няма как да стане. Иска средства, време и разбиране от обществото. В момента трябва да се обърне внимание на проферионалната ни армия. Ние нея не можем нея да издържаме...", констатира държавния глава и отново заяви, че програмите и проектите за модернизация на армията ни трябва да бъдат задействани незабавно.