Арлийн Фостър е била на косъм от смъртта, когато бомба на ИРА избухва в нейния училищен автобус като тийнейджърка.

В петък, 8 юни, след изборите лидерката на Демократичната юнионистка партия изгря като новият партньор на Тереза Мей. Със своите 10 депутати юнионистите се очертават като ключов фактор в британския парламент, където Консервативната партия загуби пълното си мнозинство. 
След неочакваните резултати от вота се оказа, че бъдещето на Тереза Мей, на правителството на Консерваторите и стабилността на държавата са в ръцете на Фостър и на нейната партия от Северна Ирландия.

Засега тя обяви, че е рано за коалиция, а по-скоро за подкрепа в парламента.

Отношението на Фостър към "Брекзит" вече се превръща във важен въпрос.  Тя се произнесе, че "никой не иска твърд Брекзит" и обясни нуждата да има по-улеснен граничен режим с Република Ирландия.

"Искаме да видим работещ план за напускането на ЕС, за което гласува нацията ни - трябва да се заемем с това", каза тя пред тв Скай нюз.

След това добави, че това трябва да стане по начин, който уважава специфичните обстоятелства в Северна Ирландия и, разбира се, "нашата споделена история и география с Република Ирландия".

"Никой не иска да има по-строг контрол на границата", смята тя.

На вота за отделянето от ЕС мнозинството в Северна Ирландия гласува Обединеното кралство да остане. Юнионистите бяха единствената партия там, която водеше кампания за напускане на Съюза.

По някои теми ДЮП е на доста хардлайнерски позиции - те се противопоставят например на гей браковете и на абортите.

"Не искам абортът да е така свободно разрешен тук, както е в Англия", казва Фостър пред "Гардиън".

Към момента Арлийн Фостър беше известна на широкия електорат най-вече  около т. нар. cash for ash скандал, свързан с фалшива схема за възобновяема енергия, при която се плащат нереално високи пари на бизнес практики за използването на зелена енергия при отопление. Всичко това струваше 500 млн. лири на данъкоплатците. Когато избухна скандалът, Фостър беше премиер на Северна Ирландия.

Тя е лидер на юнионистите от декември 2015 г., а премиер на Северна Ирландия става през януари 2016 г.

46-годишната Фостър и нейният съпруг Байън имат три деца. Преди да влезе в политиката тя е била адвокат.

Заемала е едни от най-високите държавни постове в Северна Ирландия - била е министър на околната среда, министър на предприемачеството и финансов министър. Била е за кратко и премиер на Северна Ирландия - през 2010 и 2015 г.

46-годишната Арлийн Фостър е майка на три деца, била е адвокат преди да се заеме с политика.

Тези, които я познават, казват, че тя е с твърд, решителен характер, който е кален след нейните тежки преживявания през детството. Когато е само на осем години, баща ѝ полицай е прострелян и ранен от ИРА във фамилната им ферма.

Когато е тийнейджърка през 1988 г., бомба избухва под нейния училищен автобус. Момичето, което седи до нея, е сериозно ранено при взрива.