Националният отбор по футбол записа тежка загуба с 1:2 от Беларус на стадиона в град Борисов в световна квалификация за "Мондиал 2018".

Това е първото поражение на България от беларусите в официален мач. Съперникът записа и първата си победа в групата по пътя към финалите в Русия.

Нашите регистрираха две поредни победи, втората от които срещу Холандия (2:0), но днес разочароваха. Почетният гол реализира Георги Костадинов в добавеното време.

Сиваков откри от дузпа в 33-тата минута, отсъдена за нарушение на Божидар Чорбаджийски. Савицки удвои в 80-ата, като зрелищно прехвърли излезлия леко напред вратар Николай Михайлов при контраатака. Топката срещна напречната греда и тупна зад голлинията.

В същото време Швеция победи Франция с 2:1 с гол от центъра на Тойвонен в последната минута в Стокхолм и оглави класирането в групата. И двата тима имат по 13 точки. Следва Холандия (10 т.), която с новия си треньор Дик Адвокаат сгази Люксембург - 5:0.

България има 9 пункта, Беларус - 5, а Люксембург - 1.

До голяма степен може да се каже, че и трите попадения на стадиона на БАТЕ в Борисов паднаха от единствените голови ситуации. Двубоят започна добре за Беларус, тимът имаше домакински натиск.

Постепенно националите овладяха инициативата, държаха топката повече. Липсваха обаче възможности пред вратата на домакините, нямаше острота в атака.

Не се виждаше как Беларус ще отбележи, но гол падна след грешка на Чорбаджийски, който опита да тушира Лаптев в наказателното поле. Абсолютна дузпа, вкарана от Михаил Сиваков.

Голът вдъхна увереност на играчите в бяло и те организираха още няколко опасни атаки пред Михайлов.

След почивката почти изцяло се игра пред вратата на Беларус. Без опасности обаче. Темпото бе бавно, отново нямаше динамика и острота. Така се стигна до зрелищния гол на Павел Савицки, след който мачът свърши.

Георги Костадинов върна интригата за малко и направи загубата по-поносима. Нямаше време обаче за повече. 

Така националният отбор фиксира загуба и при третото си гостуване в квалификациите. Предишните бяха във Франция и Швеция.