"Да искаш съдебна рефрма в България може да се разглежда по два начина - от една страна това може да е професия, може да е средство за препитание, може да е политически лозунг, може да е дори средство за политическа прехрана.

А от друга страна, ако го погледнем от стриктно професионалния план, мисля, че е нещо съвсем полезно."

Така тази сутрин главният прокурор Сотир Цацаров описа пред Нова тв хората, които според него недобросъвестно говорят за реформа. За да не остане съмнение кои са, по-нататък той ги посочи:

"Една група, една партия - зад нея стоят огромни финансови интереси - не можа да прескочи бариерата и на нея не й остана нищо друго, освен да скандира "Съдебна рефома!", не й остана нищо друго, освен да вика срещу прокуратурата", обясни простичко нещата главният прокурор.

На въпрос - може ли да е опасна реформата за живота - с явна препратка към случая с разхлабените болтове на колата на председателя на ВКС Лозан Панов, Цацаров каза, че не мисли, че тя е опасна за живота. Или поне - не е опасна в смисъл на "развити болтове на автомобил". То било въпрос на визии, а неговата визия също имала достатъчно противници.

Обвинител № 1 каза, че не се е месил на прокурорите, които водят проверката за колата на Панов:

"Снети са обяснения от всички длъжностни лица от НСО, едновременно е извършена експертна справка на автомобила, установен е целият маршрут от София до Берковица и от Берковица до София. Мисля, че до края на другата седмица колегите от Военноокръжна прокуратура ще имат резултати."

Цацаров "разигра" 3 възможни сценария за бъдещето на прокуратурата, като специално подчерта, че за разлика от Панов имал подкрепата на абсолютно всичките си подчинени по въпроса - държавното обвинение да остане в съдебната власт.

"Съмнявам се колегата Панов дали има подкрепата на съдиите – особено от ВКС", намекна Цацаров.

На въпрос откъде знае, той отвърна, че никой не можел да го спре да води приятелски разговори.

При сценарии № 1: прокуратурата да се върне в изпълнителната власт, той каза, че това е "може би най-опасната концепция", защото тогава при всяка смяна на властта с окръжите прокурори ще става като с областните упавители - веднага ще се назначават техни хора. И това ще "насочва посоката на разследванията" натам, накъдето е удобно на изпълнителната власт.

При втория сценарии - сегашното положение прокуратурата, която е в съдебната васт, той зададе риторичен въпрос:

"Добре, тази прокуратура с този главен прокурор - прокуратурата е безконтролна с какво - с това, че може за задържи някого за 72 ч и после какво? Ще го изправи пред съд (всъщност не е известно само мерките за неотклонение да са големият разговор за действията на прокуратурата, б.р.)

Всеки акт на прокуратурата подлежи на съдебен контрол (например относно желанието или нежеланието да образуваш проверка, да я прекратиш и т.н. такова нещо няма, б.р.).

Аз бих попитал колегата Панов: статутът на главния прокурор с какво се различава от неговия (нямаше кой да подсети Цацаров например за това, че той е пряк шеф на всички прокурори, а председателят на ВКС е само администатор, б.р.).

Той също даде да се разбере, че не подкрепя хипотетичен трети сценарий - Велико народно събрание и изваждане на прокуратурата от съдебната власт на някокво специално отделно място.

"Тя сега е обвинявана, че е четвъртата власт, представете си извеждане на прокуратурата от съдебната власт - да липсва дори контролът от ВСС."

На забележка, че и сега ВСС не го е проверил примерно за ЦУМ, Цацаров каза, че дискусия е имало.

"А какво трябва да се проверява за срещата в ЦУМ", попита той на свой ред.

Вместо пояснителен контравъпрос, водещата Надя Узунова отклони разговора в това кой го е поканил.

"Да разкажа повече – кой ме е поканил, означава да прекрача първо една граница на коректност, каквато всеки човек трябва да има", не отговори обвинител № 1.

На питането й не е ли необходима коректност и към обществото, той каза, че такава може да е нужна само ако се срещаш с хора, които са обект на резследване или си извършил нещо незаконно.

"Извинете, аз имам приятели, които упражняват различни професии.

А нормално ли е той (Лозан Панов, б.р.) да отиде в една от най-маститите адвокатски кантори със служебния мерцедес и това да се смята за нещо нормално - повтори Цацаров опорната точка, мотамо въртяна от кафявите медии от месеци. - 

Аз знам много добре, че не съм светец, но знам и за кой в тази държава не съм особено удобен. За хора, които са свикнали на благоволение от прокуратурата.

ЦУМ беше поредният пропаганден балон. Що не взме някой да попита прокурорите, които работят по конкретното досъдебно производство, някой упражнил ли им е влияние", каза още Цацаров (също нямаше кой да го попита как първо се питат прокурори и второ: какво биха отговорили, когато в държавното обвинение има напълно вертикална субординация, б.р.).

Той каза още, че е "за" създаването на механизъм за контрол върху тримата големи в съдебната система, но за това не са необходими промени в конституцията. "Който твърди обратното, иска да отвори врата за конституционни промени."

"90 % от хората, които казват „Съдебна реформа“, нямат представа какво се крие зад това понятие - разкри той. - 

Двата медийни центъра, двата финансови центъра, двата центъра, които си противоречат изключително силно в тази страна и които раждат всичко, включително и политическото противопоставяне, са центровете на Делян Пеевски и Иво Прокопиев." 

А на въпрос - срещал ли се е с някой от тях, отрече, защото нямал причина за това. Иначе било важно и какво ще решат съответните държавни служби, които правят проверки на даден човек, а не само прокуратурата.

"Вие помните жалбите, касаещи Делян Пеевски и Иво Прокоиев, нали така? По всичките тях бяха възложени данъчни порверки – по всичко. Е, какво даде НАП на прокуратурата – чисти като сълза, и единият и другият! Как очквате при това положение прокуратурата да реализира наказателно преследване.

Номерът в тази държава е да имаш добър счетоводител, номерът в тази дъжава е да имаш добри адвокати, не знам доколко номерът в тази държава е да приключиш с проверки от контролните органи", насочи той накъде да търсим виновните за липса на осъдителни присъди.

Цацаров заяви, че нещата не се решават с "маршове за европейско правосъдие".

"В какво се изразява европейското правосъдие - в намаляване правомощията на главния прокурор?! Пък аз ще им кажа: за мен европейско правосъдие е "Наглите" да си стоят в затвора."