На общо събрание днес и следващата седмица съдиите у нас изслушват и избират своите представители в новия Висш съдебен съвет. Заседанието е съпътствано от поредния скандал в Темида.

Съдиите от цялата страна изслушват мотивите на своите колеги, които искат да влязат в състава на новия Висш съдебен съвет наесен. 27 са кандидатите, а местата от квотата на съдиите са само шест. Следващата събота ще бъде същинският избор с бюлетина и по интернет. Така ВСС се избира за първи път на принипа "един магистрат - един глас".

Вече се чу, че административни ръководители на някои съдилища, например в Софийския районен съд и Благоевград, са раздавали на свои колеги листчета, списъци, с имената на 6-7 от кандидатите, които на всяка цена трябва да влязат в новия ВСС, предаде бТВ.

„Мисля, че съдиите трябва да бъдат независими в своята воля и надявам се тук, на Общото събрание, да се запознаят с концепцията и визията на своите колеги, 27 от тях, които са кандидати”, заяви председателят на ВКС Лозан Панов.

Стефан Милев

„В правилата за избор на членове на ВСС изрично е записано, че всеки съдия, прокурор и следовател може да провежда агитация в полза на един или друг кандидат. Като съдия и като магистрат съм коментирал с множество колеги кой от кандидатите може да бъде подкрепен, кой не може и т.н., което е абсолютно в правата на всеки един съдия”, коментира Стефан Милев, и.д. председател на СРС.

Именно за "неговия" съд се писа, че има смущаващи практики на агитация, а Милев бе изстрелян от ВСС за и.д. шеф на най-големия съд в странаната, въпреки че съдиите на два пъти излъчиха съвсем друга кандидатка.

Следващата събота гласуването ще започне точно в 8 ч. в Съдебната палата, а 500 съдии са заявили желанието си да гласуват с хартиени бюлетини.