Международен екип от палеонтолози преразгледа времето и мястото на възникването на разумния човек. Резултатите от последните научни  изследвания са публикувани в списание „Нейчър“, а накратко за тях съобщава „Сайънс нюз“.

В местността Джебел Ирхуд, на територията на днешно Мароко, специалисти са открили останки от най-древните познати на науката представители на вида Homo sapiens. Разумният човек е обитавал северо-западните части на Африка преди 300 хиляди години.

Учени от института „Макс Планк“ в Лайпциг са изследвали общо 22 фрагмента от черепи, челюсти, зъби, крака и ръце на петима души, сред които и поне едно дете. Техните притежатели се отличават от нас по издължената задна част на черепа и  големите зъби, което ги е правело да приличат на неандерналци.

Досега за най-древни останки от Homo sapiens се смятаха образците, открити в местността Омо Кибиш в днешна Етиопия, чиято възраст се определяше на 200 хиляди години.

Експертите се надяват, че новата находка ще помогне на науката да разбере къде и кога са се появили неандерталците и кроманьонците (Homo sapiens).

"Площад Славейков"