Йелена Остапенко (Латвия) сензационно спечели титлата на тенис турнира "Ролан Гарос" след 4:6, 6:4, 6:3 на финала над фаворитката Симона Халеп (Румъния).

Латвийката е №47 в световната ранглиста. Тя е първата непоставена състезателка, която триумфира на червените кортове в Париж след Маргарет Скривън (Великобритания) в далечната 1933 г.

Остапенко е само на 20 г. В понеделник тя ще регистрира огромен скок и вече ще е №12. И ще си тръгне от френската столица с 2,1 милиона евро от наградния фонд.

Мачът на централния корт "Филип Шатрие" започна много интересно. Остапенко реализира пробив, върнат моментално от румънката. Бъдещата шампионка заложи на агресивна и на моменти дори хазартна игра, докато Халеп се бранеше.

Все пак Симона показа повече класа в първия сет и го спечели с 6:4.

Тя продължи да доминира и в началото на втория сет, като поведе с 3:0 след брейк и два успешни сервис гейма, първият от които бе измакнат много трудно. Остапенко обаче отвърна и направи пълен обрат за 4:3. Халеп изравни с пробив, но латвийката пак излезе напред и в крайна сметка затвори сета с 6:4 за 1:1.

Третият сет също имаше развой, типичен като за женски мач. Халеп поведе с 3:1, но отново допусна обрат, при това без да успее да отговори в цели пет поредни гейма. 6:3 и 2:1 за Йелена Остапенко, която написа история на "Ролан Гарос".

А Симона Халеп загуби и втория си финал на "Филип Шатрие".

В неделя в мъжкия финал се противопоставят Рафаел Надал и Стан Вавринка.