Десети пореден "Софя прайд" парад се проведе в столицата.

Според БГНЕС участниците са няколко хиляди.

Искаме десетото юбилейно издание на София Прайд да се запомни с най-голям брой участници досега и с възможно най-голяма подкрепа от страна на различни институции, дипломатически мисии и НПО-та, заяви Моника Писанкънева, представител на организационния комитет на София Прайд. Тя обясни, че за първи път има над 20 фирми, които подкрепят Прайда, които окачили знамето на дъгата.

„Имаме по-голяма подкрепа от страна на бизнеса и се надяваме тя да се разширява. Имаме някои политици, които традиционно ни подкрепят, като представители на някои партии, които за съжаление не са в парламента, но от парламентарно представените не сме получили писма за подкрепа”, посочи Моника.

Тя бе категорична, че мерките за сигурност са достатъчно строги и по време на шествието няма да има застрашаване на сигурността. „Искаме да прогоним предразсъдъците. Искаме да разширим малко представата за толерантност и толерирането на разнообразието. Ние живеем в 21 век и не можем да очакваме със същите ценности, с които сме живели в 19 век, да се справяме и днес”, категорична бе тя.

„Аз излязох на 14 години и знам какво е хомофобия и знам какво е светът да те мрази. Много ме е страх в момента, но не смятам, че страхът е правилното нещо, което ще ни води към правда и нашето себеосъзнаване. Страх ме е от ограничеността”, споделя Михаил Стаменов - един от участниците.

Старт на събитието бе дадено с няколко официални приветствия. Едно от тях направи заместник-кметът на Амстердам, който заяви:

„Третирайте всички хора равно! Надявам се следващата година не аз да седя тук, а вашият кмет”. Йорданка Фандъкова не присъства на шествието.

Сред официалните гости на Прайда бяха посланиците на Великобритания и Израел и представители на редица чужди дипломатически мисии

Ето още гледки от прайда, видени от фоторепортера на Клуб Z Веселин Боришев.