Националният отбор по волейбол на България загуби от Канада с 1:3 (25:27, 28:30, 25:21, 23:25) във втория си мач от група Е1 на Световната лига.

В препълнената зала "Конгресна" на Двореца на културата и спорта във Варна тимът ни записа първа загуба, след като на старта надигра световния шампион Полша с 3:2.

Селекционерът Пламен Константинов започна със следния стартов състав: Георги Братоев, Цветан Соколов, Тодор Скримов, Николай Пенчев, Ники Николов, Виктор Йосифов, либеро Теди Салпаров (Светослав Гоцев, Розалин Пенчев).

Волейболистите ни отбелязаха променлива игра, като редуваха силни и слаби моменти. В първите два гейма те не издържаха на напрежението и отстъпиха в решителните мигове  с по две точки разлика. Последва стабилизиране, което доведе до възход и спечелване на третия гейм.

За съжаление обаче в четвъртата част „лъвовете“ отново не успяха да наложат волята си, като отстъпиха пред напора на канадците, а с това "кленовите листа" записаха и крайната победа.

Реализатор №1 в мача стана Джон Перин с 24 точки. За България най-резултатен е Цветан Соколов с 18 точки, а Николай Николов завърши със 17 т.

„Имахме много възможности и в първия, и във втория гейм, но ние не оползотворихме нито една в края, коментира селекционерът Пламен Константинов. - Истината е, че в такива ситуации просто губиш. Имахме поредица от ситуации и не ги спечелихме. В крайна сметка всички завързани геймове завършват идентично. Проблемът е в края. Оттам заслужено губим. Това е най-очевидното от този мач.“

Тази вечер от 20:40 часа е последната битка от серията на родна земя - срещу олимпийския шампион Бразилия, който снощи би Полша с 3:1. 

 „Бразилия е достатъчно мотивиращ отбор, не сме ги били от 10 години, така че е нормално да има мотивация, добави Константинов. - Въпросът е да видим какви са здравословните проблеми. Скримов има мускулен проблем в крака. Георги Братоев получи схващане в четвъртия гейм и трябваше да го извадя. Ще се съобразяваме с тяхното състояние. При Розалин няма нищо страшно.“