Зам. - шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви в сутрешния блок на БНТ, че шефът на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов не трябва да се меси в политиката. Повод за коментара му станаха призивите на Панов за свикване на Велико народно събрание и изваждане на прокуратурата от съдебната власт.

"Нека политиците да не се намесват в съдебната система. Нека представителите на съдебната система да не изземват ролята на политиците. Ако иска някой да става политик нека да заповяда на политическата сцена. Това създава конфротационно поведение в системата", заяви Цветанов.

Той припомни, че когато "Наглите" за били освободени от затвора на първа инстанция обществото се е активирало.

"Да чухте коментар от Лозан Панов? ВКС трябва да има тълкувателни решения за бързо правораздаване, прозрачно. Искаме по тази тема да си говори. Да говорим по същество, не да изземва политическото говорене", заяви Цветанов.

Той отрече ГЕРБ да иска оставката на Панов, защото това би било намеса в съдебната система.

Цветанов за пореден път отговори на критики от страна на БСП към правителството.

"Хората може би си пият кафето, искат да чуят нещо по-позитивно", предположи Цветанов.

За пореден път той коментира критиките на социалистите, свързани с оградата по границата с Турция. Цветанов уточни, че там, където тя е едноредова, тя е висока 3,5 м, докато там, където е двуредова е около 2,5 м. Той отрече твърденията, че нито едно евро от отпуснатите от ЕС 160 млн. евро не е усвоено. И поясни, че за 33 млн. евро вече има сключени договори, а за още 70 млн. евро вървят процедури. Тепърва ще се работи за усвояването на 57 млн. евро. Цветанов каза още, че при необходимост могат да се удължат сроковете за усвояването им.

За пореден път Цветанов изтъкна, че премиерът Бойко Борисов е направил знакови визити във Франция и Германия и се е натоварил с посредническиа роля между ЕС и Турция.

"Ние граничим с Турция, знаем какви усилия полага Турция, за да задържи бежанците. Това е по-важно, отколкото това, което говори БСП", каза Цветанов.

И допълни:

"Кажете ми кога Пламен Орешарски или БСП-лидер е отишъл и се е срещал с европейски лидери?"

Според него социалистите вече никога няма да постигнат резултата, който простинаха на президентските избори.

"Ние приехме тази загуба, направихме анализ за грешките, които сме допуснали. Противодействахме на това, което нашите опоненти заложиха, на фалшивите новини", обясни Цветанов.

Цветанов коментира и започващите другата седмица дебати за промените в Изборния кодекс, свързани с мажоритарния вот.

"Смятахме, че този референдум няма да мине. За голямо съжаление той мина", каза Цветанов.

Според него сега политиците трябва да се съобразят с волята на над 2,5 млн. български граждани.