"Ако бях член на настоящия съдебен съвет, бих настоявала за проверка на "ЦУМ-гейт", защото смятам, че много голяма част от това негативно становище за съдебната система се дължи на липсата на реакция спрямо каквито и да е обвинения, справедливи или не."

Това каза на маратонското вчерашно общо събрание на съдиите Красимира Милачкова от Административен съд София-град в отговор на въпрос.

"Когато бъде поставен един проблем, той трябва да бъде проверен и да бъде изразена позиция", каза съдийката, цитирана от "Правен свят".

Милачкова посочи, че най-важното е обединението на съдиите. По думите ѝ именно съдиите могат да предложат най-добрите идеи за разрешаване на проблемите и е важно да има кой да ги чуе.

И тя, както и другите изказали се кандидати, беше критична към действащата система за отчитане на натовареността. Милачкова застъпи тезата, че ВСС трябва да има активна роля в законодателния процес.

Българската съдебна система не е нито мафия, нито паразит, заяви друга от кандидатките за бъдещия ВСС - Красимира Костова от Апелативния специализиран наказателен съд. 

Красимира Костова

И допълни:

"ВСС трябва да бъде не само защитник на системата, а проактивен - да провокира, в добрия смисъл, политиците и обществеността да уважават съдебната система и да се съобразяват с нея".

Тя посочи, че въпросът с прекрояването на съдебната карта е много наболял и притеснява магистратите, които работят в потенциално застрашени райони.

"Аз съм за оптимизиране на съдебната карта, но не за хаотично закриване на съдилища", каза Костова.

Съдийката адмирира препоръка на Световната банка, според която трябва да се позволи на съдилищата да задържат част от приходите си за лични нужди.

На финала Красимира Костова отговори на въпрос какво мисли за идеята председател на съд да раздава листчета с имена на кандидати за членове на ВСС, за които агитира да се гласува (подобен скандал "къкри" в системата, след като се разбра, че са спускани такива листчета с препоръчителни имена, б.р.).

"За мен тази информация не е нова. Аз от две седмици слушам за всевъзможни списъци - на президента, министър-председателя, на всеки един от тримата големи, официални и неофициални. Значителна част от кандидатите съм ги виждала в тези списъци, показвани са ми на телефони и във всякаква форма.

Казваха ми: "Не се притеснявай - ти си вътре в нашия списък". А други ме отписваха, защото не съм била в техния списък. Моля ви, не се подавайте на тези слухове", каза тя.

Общо 27 кандидати се състезават за 6 места в съдийската колегия на бъдещия ВСС и вчера изложиха концепциите си. Те са Атанаска Дишева, Боряна Димитрова, Вера Цветкова, Владимир Вълков, Георги Йовчев, Емил Желев, Ерна Павлова, Илияна Балтова, Калин Баталски, Красимир Шекерджиев, Красимира Мелачкова, Красимира Костова, Любомир Нинов, Методи Лалов, Мирослав Йорданов, Мирослав Начев, Николай Гунчев, Олга Керелска, Пламен Дацов, Райна Мартинова, Роман Николов, Светлозар Рачев, Севдалин Мавров, Станислав Георгиев, Татяна Жилова, Цветинка Пашкунова и Янко Янев.

Същинският избор е другата събота.