Министърът на правосъдието и същевременно главен прокурор на САЩ Джеф Сешънс във вторник ще даде показания по руската афера на президента Доналд Тръмп пред сенатската комисия, контролираща тайните служби. Това обяви късно снощи самият Сешънс.

Същия ден той трябваше да се яви пред бюджетната комисия при обсъждането на бюджета на ведомството му. Сешънс е изпратил писмо до председателя на тази комисия Ричард Шелби, в което го е уведомил, че членове на комисията, контролираща тайните служби, са настояли да даде показания по руската афера. Ето защо Сешънс е решил да се яви пред тази комисия.

“Комисията, занимаваща се с тайните служби, е най-подходящият форум в тази посока (руската връзка – б. р.), тъй като води разследване и има достъп до поверителна и важна информация”, е написал Сешънс, цитиран от медии във Вашингтон.

Джеф Сешънс, един от ключовите съветници на Тръмп, вече призна, че по време на предизборната кампания за президентския вот м. г. на два пъти се е срещал с посланика на Русия във Вашингтон Сергей Кисляк. Междувременно стана известно, че срещите са били три.

Сешънс беше първият сенатор, който през м. г. се включи в предизборната кампания на Тръмп. През април 2016 г. самият кандидат за президент Тръмп призна по време на митинг, че се е срещнал с посланик Кисляк в хотел “Мейфлауър” във Вашингтон. Целта му била да изгради добри отношения с Владимир Путин. 

Досега се знаеше, че във въпросната среща е участвал Майкъл Флин, назначен след избора на Тръмп за президент за негов съветник по национална сигурност и впоследствие уволнен заради руската афера. Не се изключва в разговора с руския посланик да е участвал и Джеф Сешънс. За това намекна бившият шеф на ФБР Джеймс Коми, който миналия четвъртък даде показания пред сенатската комисия, контролираща тайните служби. Коми де факто обвини Тръмп в лъжа, каза и че президентът го е притискал да прекрати разследването по руската афера.

Миналата седмица тв Си Ен Ен съобщи, че Джеф Сешънс е предложил на Тръмп оставката си заради липса на доверие между двамата.

Тръмп е гневен на Сешънс заради оттеглянето му през май т. г. от разследването на “руската връзка”, което доведе до назначаване на спецпрокурор. Той и екипът му имат за задача да докажат или отхвърлят имало ли е разговори между между предизборния екип на Тръмп и представители на Русия с цел да се повлияе на изхода от президентския вот.

Тайните служби на САЩ твърдят, че руски хакери са се намесили в президентската предизборна кампания. ФБР и комисии на Конгреса водят разследване. Доналд Тръмп е заподозрян и във възпрепягстване на правосъдието.

На изнесеното от Коми се гледа като на начало на процедура по импийчмънт – отстраняване на Доналд Тръмп като президент заради злоупотреба с власт.

САЩ и светът очакват какво ще каже във вторник министърът на правосъдието и главен прокурор Джеф Сешънс.