Бившият лидер на БСП и настоящ лидер на ПЕС Сергей Станишев заяви пред БНР, че с поведението си при кризата около фалита на КТБ соцпартията се е реванширала за икономическата криза през 1996 г. Тогава на власт бе правителството на БСП с премиер Жан Виденов, което доведе страната до невиджана инфлация, при която 1 долар стигна до 3 хил. лв. По време на кризата около КТБ през 2014 г. на власт бяха БСП, с лидер Станишев и ДПС, като премиер бе Пламен Орешарски. 

"През 1996 г. БСП не успя да предпази финансовата система на страната от колапс. Но тогава – през лятото на 2014 г. – ние се реванширахме и гарантирахме стабилността на икономиката и на банките. Взетите решения са основна политическа заслуга на БСП", заяви Станишев.

Според него на заседанието на КСНС на 29 юни 2014 г. представителите на БСП са имали много ясна цел: всички институции, политически партии, президентството и БНБ да изразят единна позиция в подкрепа на стабилността на банковата система – с конкретни действия, с финансов ресурс. Той е убеден, че това е било единственото правилно решение.

"Към онзи момент имаше изкуствено политическо разклащане на банковата система у нас, както и авантюристични предложения за въвеждането на банкова ваканция. Тази авантюра щеше да има катастрофални последствия за икономиката на страната, за банките. Щяха да изгорят спестяванията на хората", обясни Станишев.

И изтъкна, че БСП се е оказала "онзи щит, който не допусна това да се случи".

"Най-кризисната среща по темата се състоя не в президентството, а в БНБ. Именно на нея БСП отхвърли предложението за банкова ваканция и беше категорично подкрепена от представителите на търговските банки. Ние не позволихме банковата система на страната да стане заложник на нечии партийни интереси", коментира Станишев.

Според него е най-важно да се разсекрети стенограмата от БНБ, за да научи обществото истината за това кой предложи банковата ваканция и кой какви позиции заема по онова време.