Бившият депутат от десницата Екатерина Михайлова заяви пред бТВ, че прокуратурата трябва да е автономна и да е извън съдебната система. Подобна позиция заяви преди дни и шефът на Върховния касационен съд Лозан Панов. На обратното мнение обаче е главният прокурор Сотир Цацаров.

"Дебатът за мястото на прокуратурата не е нов и не е стартирал нито с Лозан Панов, нито със Сотир Цацаров", каза Михайлова.

Тя припомни, че подобен дебат е имало още във Великото народно събрание. В крайна сметка тогава е надделяла тезата, че трябва да се разчупи моделът на тоталитарната държава и за това прокуратуратаа е била присъединена към съдебната власт.

"Малко странен модел, наистина в повечето страни не е точно така", изтъкна Михайлова.

Тя цитира и тогавашния правосъден министър проф. Пенчо Пенев, по думите на когото в последния момент надделяло схващането, че следствието, прокуратурата и съдът трябва да са заедно, за да няма намеси от страна на изпълнителната власт. В НРБ главният прокурор е бил избиран от парламента.

Михайлова изтъкна, че Конституцията е дала най-много дефекти именно в частта за съдебната власт. И от 5 изменения 4 касаят именно този раздел от нея. Като проблеми в основния закон Михайлова посочи институтът на Великото народно събрание и липсата на индивидуална конституционна жалба. Тя заяви, че е привърженик на концепцията да се постигне съгласие по пакет от предложения за промени.