По категоричен начин - с 93% против, трънчани се обявиха против добива на злато в района на града.

Рефрендумът в Трън е валиден, защото в него се включиха 60% от имащите право на глас. До допитването се стигна след инвестиционното предложение на Евромакс Сървисис ЕООД от групата на "Асарел – Медет", което предвижда добив и преработка на златно-сребърни руди. Това предизвика социално напрежение в региона. Бяха сформирани два инициативни комитета. Единият в подкрепа на златодобива, а другият – против. Πoддpъжницитe на златната мина смятат, че тя ще развие икономически региона. Πpoтивницитe пък - че ще увреди природата и водата на трънчани. 

На допитването жителите трябваше да отговорят с "да" или "не" на въпроса - "Против ли сте община Трън чрез Общинския съвет да одобрява устройствени планове, определящи територии за добив и обработка на метални полезни изкопаеми?". 93% гласуваха с "да", 6% - с "не", а 1% от бюлетините бяха невалидни.

От компанията-инвеститор "Евромакс Сървисиз" ЕООД обявиха, че приемат резултатите от референдума в Трън като очаквани на фона на "масираната манипулативна кампания сред местното население". В официалната позиция на фирмата се казва, че отклоняването от законово установената процедура за разглеждане на такива инвестиционни проекти е разочароващо за бизнес климата в страната.

"За да избегне напрежението, фирмата отказа да се включи в кампанията за референдума и направи съществена промяна в проекта си в отговор на обществените очаквания. Вместо в експертен и конструктивен диалог, се оказахме въвлечени в политическо-криминален сценарий, който е абсолютно несъвместим с ценностите на компанията и от който се дистанцираме изцяло", заявяват от "Евромакс Сървисиз".

"Важно да се чуе произнасянето на съда по протеста на Прокуратурата срещу незаконосъобразността на решението на Общинския съвет в Трън за провеждане на референдума", допълват от компанията. 

Инвеститорът се надява скоро да има резултат и от разследванията по подадените от фирмата сигнали за рекет, отправяне на заплаха и палежа на информационния център в Трън в петък миналата седмица.