България се сдоби с първия си шампион по европейска историческа фехтовка, след като Борислав Кръстев спечели златен медал на турнира Hemathlon 2017 в Атина, Гърция, тази събота.

Кръстев, който е политически репортер на Клуб Z, се състезава в дисциплината "метален дълъг меч" в популярния отскоро спорт и бойно изкуство. Той представя българската Школа за средновековна фехтовка "Мотус", където е и помощник-инструктор. От същата школа България представяше и холандецът Шуърд Мийдема. И за двамата това е първо участие в турнир.

"Не отидох, за да печеля състезания. Срещнах се и се фехтовах със страхотни хора и това е далеч по-важното", отбеляза Кръстев след победата си и благодари на гръцките домакини за прекрасното събитие. "Успехът ми е благодарение на инструктора ми Мирослав Лесичков."

Борислав Кръстев нанася финалния си удар срещу Денис Инце, шампион от предишната година.

Hemathlon, което за момента е единственото събитие от този тип на Балканите, не е само състезание, а тридневно събиране на фехтовачи, на което има лекции от изследователи и уроци от някои от най-добрите инструктори в света. Десетки подобни събирания се провеждат в Западна Европа, САЩ, Австралия всяка година.

Историческата фехтовка, която всъщност обхваща цяла група от дисциплини под акронима HEMA (Historical European martial arts, Исторически европейски бойни изкуства), се занимава с популярните в миналото оръжия - основно мечове, но и щитове, копия, алебарди, саби и прочие. От около три десетилетия групи по цял свят възстановяват бойните изкуства на Средновековна и Ренесансова Европа с помощта на запазени ръкописни и печатни документи. По последни данни в момента над 35 000 души по света практикуват HEMA и всяка година броят им се увеличава.