Люис Хамилтън ("Мерцедес") спечели убедително състезанието от Формула 1 за Гран при на Канада на пистата "Жил Вилньов" в Мелбърн. Втори финишира неговият съотборник Валтери Ботас, трети е Даниел Рикардо ("Ред Бул").

Лидерът във временното класиране при пилотите Себастиан Фетел ("Ферари") остана четвърти, но това е нелошо постижение за него предвид кошмарното начало на надпреварата.

Приятната изненада дойде от пилотите на "Форс Индия" Серхио Перес и Естебан Окон, които се наредиха пети и шести.

Хамилтън имаше първата позиция на стартовата решетка след успешна квалификация в събота. Той тръгна добре, а зад него се залепи буквално изстрелялият се от петото място Макс Верстапен ("Ред Бул"). Той успя да задмине Фетел, Кими Райконен и Валтери Ботас.

Малко след старта се стигна до тежка катастрофа с участието на Карлос Сайнц ("Торо Росо"), Фелипе Маса ("Уилямс") и Ромен Грожан ("Хаас"). Първите двама отпаднаха.

Оказа се, че удар в предното крило е получил Себастиан Фетел, който трябваше да мине през бокса и да се върне на пистата в доста задна позиция. А виновникът за лекия сблъсък Макс Верстапен приключи със състезанието на 11-ата обиколка. Болидът му просто изгасна.

Така до края интрига за първото място нямаше, Хамилтън си осигури конфортна преднина, а Ботас финишира далеч зад него. 

Люис събра 129 точки и съкрати преднината на върха на Фетел, който има 12 пункта повече.